Női kézi: Románia következik a középdöntő első meccsén


Magyarország3.85  döntetlen10.00  Románia1.40
Péntek este óriásit játszott (végre) a magyar női kézilabda-válogatott és minden várakozást felülmúlva kiütötte Montenegró legjobbjait (21-14) az utolsó csoportmeccsen és ezzel továbbjutott a középdöntőbe. Görbicz végre a régi fényében tündöklött és magára vállalta a vezérszerepet, illetve nem mehetünk el szó nélkül Janurik Kinga szenzációs teljesítménye mellett sem: az érdi hálóőr 59 százalékos (!) hatékonysággal védett. Szombatra sajnos kiderült, hogy meghúzódott a térdszalagja és nem tudja folytatni az Eb-t… Helyette Szikora Melinda, az FTC kapusa érkezett a csapathoz.

A középdöntő 2. csoportjába nulla pontot vitt a magyar csapat és így a továbbjutás majdhogynem teljesen reménytelen. De legalább az első csoportból továbbmentünk és nem kellett szégyenszemre három meccs után hazajönnie a csapatnak. Nincs veszítenivalónk és ez a tény komoly terhet vesz le a vállakról, emiatt a továbbiakban felszabadultan játszhatnak a magyar játékosok.

Románia a D jelű kvartett második helyén végzett és két pontot vitt magával a középdöntőbe. Keleti szomszédunk a horvátokat és az oroszokat megverte (31-26, illetve 22-17) a norvégoktól pedig roppant kiélezett találkozón kapott ki 23-21-re.

Az oddsok nem mellettünk szólnak, de pár héttel ezelőtt a Kárpát Kupán sem mi voltunk az esélyesek Románia ellen, mégis sikerült 29-24-re megverni őket Kolozsvárott. Hovatovább a 2014-es Európa-bajnokságon is legyőztük a románokat 20-19-re, igaz, azt az Eb-t pont mi rendeztük, úgyhogy a hazai pálya előnye velünk volt – ezt most értelemszerűen nélkülözni fogjuk.

Nagy eséllyel most is egy borzasztóan szoros és indulatoktól sem mentes mérkőzést láthatunk majd, amelyből kis szerencsével mi jöhetünk ki jobban. Ne feledjük el azt sem, hogy Kim Rasmussen Bukarestben volt edző, mielőtt leült volna a magyar válogatott kispadjára, szóval van némi rálátása a román kézilabdára és ebből akár előny is kovácsolható. Ettől függetlenül igazi háromesélyes meccsről van szó, de ha sikerül megismételni a Montenegró elleni ellentmondást nem tűrő játékot, akkor még akár nyerhetünk is.

Tipp: Magyarország +1,5 @ 2.30

A magyar női kézilabda-válogatott további programja az Európa-bajnokság középdöntőjében:

December 11. (vasárnap) 18:30 - Magyarország-Románia
December 13. (kedd) 18:30 - Magyarország-Norvégia
December 14. (szerda) 16:15 - Magyarország-Oroszország