Kézi-vb: megvédik a spanyolok világbajnoki címüket Katarban?


Miután túltettük magunkat Németország furcsa módon történő kijuttatásán a 2015-ös világbajnokságra - Ausztráliától vették el miattuk a részvétel jogát, csak úgy... -, illetve azon, hogy a magyar válogatott Bahrein és az Egyesült Arab Emirátusok visszalépése után sem kapott indulási jogot, azért elkezdhetjük nézni ezt a tornát, mert jó és érdekes eseménynek ígérkezik, pláne, ha fogadunk is rá.

A helyszín maga máris rendhagyóvá teszi a tornát, hiszen a sivatagban kis túlzással pillanatok alatt húztak föl a semmiből légkondícionált csarnokokat - a vébé meccseit három ilyen helyszínen játsszák majd. Az európai sportolókat így a klíma nem fogja megterhelni - esetleg az a pár másodperc lehet majd furaszámukra, amikor kimerészkednek a napsütésre.

Az "európai sportolók" gyűjtőnévbe egyébként a hazai csapat is beletartozik, a katari válogatottat ugyanis a csarnokokhoz hasonlóan a semmiből dobták össze. Spanyol, balkáni és francia játékosokat csábítottak a Perzsa-öbölbe, és a spanyol Valero Rivera vezetésével be is húzták az Ázsia-bajnokságot.

Bár természetesen európai dominancia várható, a szakértők szerint a hazai pályán kézilabdázó katari csapat a legesélyesebb a dobogóra a nem európai alakulatok közül: 4.50-es szorzóval adják a hazai érmet.

A legutóbbi világbajnokság döntőjét Spanyolország otthon nyerte meg hazai pályán egy fájdalmasan egyoldalú meccsen Dánia ellen. A generációváltó spanyolok, akiknek a keretébe Sterbik Árpád már nem került be, most is az esélyesek között vannak, végső győzelmük 4.75-szörös pénzt fizet.

Náluk csak a legutóbbi négy világversenyen (két vb és két Eb) egyaránt éremmel záró dánok, illetve az Európa-bajnoki címvédő franciák számítanak esélyesebbeknek. A két csapat tavaly egymás ellen játszotta az Eb-döntőt, amelyet Franciaország fölényesen megnyert. A pályán Mikkel Hansen, az oldalvonal mellől immár az izlandi Gudmundur Gudmundsson által irányított skandinávok vb-győzelméért 4.50-szeres nyeremény jár.

Nikola Karabaticék gyakorlatilag ugyanazzal a kerettel érkeztek a Közel-Keletre, amivel megnyerték tavaly az Eb-t - csak Luc Abalo hizányzik, igaz, ő érzékeny veszteség -, ennek megfelelően ők a favoritok: 3.50-es szorzóval mérik a francia vb-címet.

A nyitómeccsen magyar idő szerint csütörtök este 18.30-kor csap össze Katar azzal a Brazíliával, amely a férfiaknál még nem számít akkora kézihatalomnak, mint a női szakágban, ahol a legutóbbi vébét ők nyerték. A meccset a torna többi találkozójához hasonlóan nálunk streamelheted, miközben 1.80-szoros pénzért kiszurkolhatod, hogy Katar 3,5-es hendivel nyerjen.

A torna egészét tekintve a magyar válogatottnak az lenne a legjobb, ha az érmes és az előkelő helyeken az európai válogatottak tolonganának, hiszen így valamivel több esélyük maradna Nagy Lászlóéknak arra, hogy a jövő évi lengyelországi Európa-bajnokságon kiharcolják az olimpiai részvételt.