Olimpia: Képes lesz-e meglepetést okozni a házigazda?


Horvátország1.46  döntetlen9.50  Katar3.65
Az első játéknap legnagyobb rangadója ez a párosítás. A horvát és a katari csapat egyaránt nagyon erős, akár a végső győzelemre is esélyesek lehetnek. Történetük során még soha nem találkoztak egymással így biztosan egy pikáns összecsapás várható.

A horvátok ismét nagyon jó kerettel érkeztek, ötvözve a fiatalokat az idősebb, rutinos játékosakkal. Viszont egy nagy hiányzójuk lesz: a Veszprém kapusa Mirko Alilovic, aki nem véglegesen, de átmenetileg lemondta a válogatottságot. Az Európa-bajnoksághoz képest nem változott meg a keret, ugyanazok a játékosok bizonyíthatnak, akik kiharcolták az olimpiai részvételt. Zlatko Goluza fiai számára fontos lesz, hogy az elejétől kézben tartsák a mérkőzést, mert a katari csapattól már rengeteg meglepetést láthattunk az elmúlt évek során, gondoljunk csak bele a világbajnokságon elért második helyezésükre.

A katariak számára ez lesz az első ötkarikás játék, amin részt vehetnek. A rengeteg pénz, amit beleöltek a kézilabdába meghozta a gyümölcsét. A sok honosított játékos mellett sikerült a világ talán legjobb edzőjét is megszerezniük Valero Rivera személyében. A játékosok között pedig a legnagyobb név egyértelműen a Barcelona korábbi klasszis kapusa Saric, de rajta kívül még jó néhány remek játékossal erősödtek. Megosztották a közvéleményt ezzel a játékos politikával és mindez rá is mutatott a sportágban meglévő hiányosságokra, így most már jóval nehezebb honosítani játékosokat, mint amikor még ők tették mindezt.

Nagyon izgalmas meccs elé nézhetünk, amit egyértelműen a védekezés fog eldönteni. Saric teljesítményén sok múlik majd, mivel egy horvát válogatottat csak szinte tökéletes teljesítménnyel lehet legyőzni, de azért azt sem szabad elfelejteni, hogy a balkáni csapatok olykor szeretik lebecsülni az ellenfelüket. Ezen a mérkőzésen ez végzetes hiba lehet.

Tipp: Katar +1,5 @ 2.23


Lengyelország1.76  döntetlen8.50  Brazília2.65
Ez a mérkőzés a magyar kézilabda barátoknak különösen érdekes lehet, mivel a lengyel válogatott új edzővel vág neki az olimpiának, aki nem más, mint Talant Dujshebajev a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya.

A hazai rendezésű Európa-bajnokságon elért ötödik helyezés egyértelműen csalódás volt a lengyelek számára, ezért döntöttek a váltás mellett. A mai napig nehezen léptek túl azon a sokkon, amit horvátoktól elszenvedett kiütéses vereség okozott (37-23). Az olimpiai selejtezőn a legkönnyebb csoportból, hazai rendezéssel magabiztosan az első helyen jutottak ki Tunéziával egyetemben.

Volt szövetségi kapitányuknak tehát jól sikerült a bemutatkozása azonban az igazi teszt most következik. A keret lényegében nem változott: Jurecki, Lijewski illetve Bielecki a legnagyobb sztárok a csapatban, de Dujshebajev filozófiáját ismerve mindenkire fontos szerep vár.

A hazaiaknak már a torna előtt komoly döntést kellett hozni, méghozzá azt, hogy melyik csoportba szeretnének kerülni, mert házigazda révén megkapták ezt a jogot. Jól választottak végül, mivel ebből a csoportból van reális esélyük a továbbjutásra. (Lengyelország, Németország, Svédország, Szlovénia, Egyiptom) Hazai pályán mindenkire veszélyesek lehetnek, ezt már meg is mutatták, mivel barátságos meccsen döntetlen játszottak az egyik esélyes Dánia ellen, illetve három góllal legyőzték Svédországot. A csapat egyik legismertebb játékosa a Pick Szegedet erősítő Thiagus Petrus, aki vezére lehet az együttesnek.

A játéknap legérdekesebb mérkőzése lehet ez, ami mindkét gárda számára komoly erőfelmérő. A lengyelek részéről nagy kérdés, hogy miként tudnak alkalmazkodni a hazaiak atletikus játékához. Ha a védekezésük rendben lesz, akkor minden bizonnyal a nemzetközi rutinjuknak köszönhetően győzelemmel hagyhatják el a pályát.

Tipp: Gólok 51,5 felett @ 1.95