Kézilabda vb: Utoljára tíz éve győztünk Dánia ellen


Magyarország6.75  döntetlen14.00  Dánia1.19
Nem jött össze a győzelem az utolsó csoportmeccsen, a magyar férfi kézilabda-válogatott 27–25-re kikapott Fehéroroszországtól a világbajnokságon. Ezért a folytatásban az olimpiai bajnok dánok várnak ránk vasárnap a nyolcaddöntőben.

A fehéroroszok elleni vereségnek több oka is van, az egyik – és talán a legrelevánsabb – hogy a belorusz együttes a továbbjutásért küzdött, ezért aztán jóval motiváltabb, illetve koncentráltabb volt a magyar csapatnál. A mieink számára ugye a továbbjutás már nem volt kérdés addigra, hiszen Chile veresége Szaúd-Arábiától azt jelentette, hogy biztosan továbbmentünk a fehérorosz meccs eredményétől függetlenül. Ugyanakkor győzelem esetén a svédekkel játszottunk volna a dánok helyett vasárnap és hát több szempontból is kellemesebb Svédország legjobbjait kapni, mint az olimpiai bajnok Dániát.

Egyrészt a dánok erősebbek a svédeknél, másfelől meg így 760 kilométert kellet buszoznia a magyar csapatnak Albertvillbe és nem csak 260-at oda, ahol a svédekkel találkoztunk volna. Ez a frissesség szempontjából egyáltalán nem mindegy, ezt bárki beláthatja, aki buszozott már többet mondjuk a Dunakeszi-Budapest távolságnál. Igaz, ebből a szempontból a dánok sem jártak jobban, mert ők Párizsból érkeznek, ami 622 km-es utat jelent.

Dánia egyébként rommá nyerte a csoportját, öt meccsből ötöt behúzott és ezekből egyedül a svédek elleni győzelem volt szoros (27-25) a többit magabiztosan, olimpiai bajnokhoz méltó módon nyerték meg. Mindenesetre Xavier Sabaté szövetségi kapitány arra célozgatott a fehérorosz meccs után, hogy lehet esélyünk a dánok ellen, mert „egy meccsen bármi megtörténhet.” Ezzel a megszólalásával igazából már-már NBI-es fociedzői magasságokba emelkedett, bár még azt hozzátehette volna, hogy a labda kerek.

Mert a valóság sajnos azt mutatja, hogy a magyar válogatott hiába áll tehetséges fiatalokból és rutinos játékosokból, valahogy mintha hiányozna a megfelelő kohézió. Ennek több oka is van, amibe most nem érdemes mélyebben belemenni. Ellenben beszédes tény, hogy ezen a világbajnokságon egyedül Szaúd-Arábia ellen tudott igazán felszabadultan és jól játszani a magyar válogatott – a szaúdiakban meg ugye egy amatőr csapatot tisztelhetünk.

Nem kell szépíteni, csoda kéne ahhoz, hogy továbbjussunk Dánia ellen. Már akkor is erre a következtetésre juthatunk, ha a közelmúlt egymás elleni eredményeit böngésszük. Legutóbb idén január ötödikén játszottunk a dánokkal, akkor barátságos meccsen 24-21-re ők nyertek. De a 2016-os Eb-n is mi húztuk a rövidebbet velük szemben (30-22), meg a 2014-es Európa-bajnokságon egyaránt (28-24). Világbajnokságon utoljára 2013-ban találkoztunk velük és annak kétgólos vereség lett a vége (28-26). Egészen a 2007-es vb-ig kell visszapörgetnünk az eredményeket ahhoz, hogy magyar sikert lássunk: akkor 30-29-re győzött a magyar válogatott és akárhogy is nézzük, azóta eltelt tíz év.

Tipp: Magyarország +4 @ 2.23