Kézilabda-vb: A magyarok a horvátok ellen javíthatnak


Magyarország 3.30, Döntetlen 9.00, Horvátország 1.51

EZ TÖRTÉNT AZ ELSŐ MECCSEN

A magyar kézilabda-válogatott a nyitómeccsen 27-23-ra vereséget szenvedett Németországtól. A mérkőzés első félidejében ugyan a németek hét góllal is vezettek, a szünetben ötgólos volt az előnyük. A második játékrészt Magyarország szenzációsan kezdte, csapatunk feljött egy gólra, mert ellenfelünk nem dobott gólt 9 percig. Ugyan nemzeti együttesünk szorossá tette az összecsapást, egyenlíteni nem sikerült, így a végén érvényesült a papírforma, Németország nyert négy góllal. A meccs legjobbja a 13 gólig jutó Gensheimer volt.

A horvátok a kelleténél szenvedősebben kezdték a világbajnokságot, ellenfelük a csoport leggyengébbjének számító Szaúd-Arábia volt. Szomszédjaink a félidőben csak 12-11-re vezettek, végül a hat gólig jutó Cindric vezérletével 28-23-ra nyertek.

A csoport harmadik meccsén óriási meglepetésre Chile 32-28-ra legyőzte Fehéroroszországot.

A TÉT

A Magyarország-Horvátország találkozó nagy téttel bír, hiszen ez az összecsapás dönthet a csoport második helyéről. Ennek azért van fontos szerepe, mert harmadik helyen továbbjutó csapat szinte biztos, hogy vagy Dániával, vagy Svédországgal találkozik a legjobb 16 között, míg a C csoport másodikja több mint valószínű, hogy Egyiptommal küzdhet meg a legjobb nyolcba kerülésért.

A MÚLT

A mérkőzés esélyesének Horvátország számít, akik a 2003-as világbajnokság óta egyszer sem végeztek a 6. helynél hátrébb. Magyarország ebben az időszakban egyszer sem volt jobb, mint hatodik helyezett. A horvátok a 2016-ban az olimpián az ötödikek lettek, míg az Európa-bajnokságon bronzérmet nyertek. A mieink ebben az összevetésben is alulmaradnak, az Eb-n csak a 12. hely jött össze, így az ötkarikás játékokról is lecsúsztunk.

A két nemzet örökmérlege a horvátok felé billen, 16 találkozóból 11-et Horvátország nyert meg, míg Magyarország csak négyet. Egy alkalommal döntetlen született. Ha csak a világbajnokságokat nézzük, akkor 5-1 a mérleg a szomszédjaink javára.

AZ ESÉLYEK

A fent említettek tükrében nem csoda, hogy a mérkőzés esélyese a horvát válogatott. További nehézséget jelent a magyarok számára, hogy Nagy László bokája az első találkozó kibicsaklott, így ott az incidens után már nem tudott pályára lépni. Vélhetően a klasszis kézilabdázó szeretne játszani ezen a fontos meccsen, de nem valószínű, hogy sérülése egy nap alatt rendbe jön.

Az első két mérkőzés tükrében szoros összecsapás várható, +2,5 gólos magyar hendikeppel már Magyarország számít esélyesnek. A találkozón az előzetes számítások szerint 52-53 gól lehet.

Magyarország ezúttal valószínűleg több gólt fog dobni, mint 23, mert ennyiszer az arabok is betaláltak a horvátoknak. A magyarok bízhatnak abban is, hogy képesek újra elővenni a németek ellen mutatott második félidei játékot. Bár a találkozó esélyesei nem Magyarország, fegyelmezett játékkal a meglepetés is benne van a levegőben.

Tipp: Hendikep Magyarország +2,5 @ 1.67

Tipp: Gólok száma Horvátországnál – 27,5 alatt @ 1.79