Kézilabda vb: Ide nekünk a norvégokat!


Norvégia1.53  döntetlen9.00  Magyarország3.35
Hatalmas meglepetést okozott a magyar férfi kézilabda-válogatott azzal, hogy parádés játékkal, 27-25 arányban legyőzte az olimpiai bajnok dánokat a franciaországi világbajnokság nyolcaddöntőjében. A mérkőzést gyakorlatilag végig uralta a magyar csapat, a dánok pedig hiába kapaszkodtak, nem sikerült fölénk kerekedniük. Ebben nagy szerepe volt Mikler Roland kiváló védéseinek – a magyar hálóőr 39 kapura tartó lövésből 15-öt védett, 38%-al százalékkal zárt.

A jó védekezésben óriási szerepe volt a sérülésből visszatérő Nagy Lászlónak, aki remekül összefogta a csapatot és elöl is fontos passzokkal vette ki részét a sikerből. Xavier Sabaté úgy fogalmazott vele kapcsolatban, hogy „hihetetlen amit csinál, nem normális.” Ugyanakkor az egész együttest csak dicsérni lehet, az összes pályán lévő játékos a maximumot (sőt, annál is többet) nyújtotta.

Soron következő ellenfelünk az A jelű csoport második helyén végzett, köszönhetően annak, hogy 31-28-ra kikapott a házigazda franciáktól. A többi meccsüket viszont megnyerték: a lengyeleket 22-20, az oroszokat 28-24, a brazilokat 39-26, míg a japánokat 38-23 arányban verték meg. A nyolcaddöntőben sem volt különösebben nehéz dolguk, a macedónokat tíz gólos különbséggel búcsúztatták (34-24).

A norvégokat is alaposan meglepte, hogy a dánok helyett velünk kell majd játszaniuk. Christian Berge szövetségi kapitány nem is titkolta, hogy már a magyar-dán előtt elkezdtek készülni a skandináv derbire. Azt is hozzátette, hogy nem változtatnak a taktikájukon, azaz továbbra is azt a rendkívül gyors, rohanós kézilabdát láthatjuk majd tőlük, amit eddig. Azt pedig mi tesszük hozzá, hogy reméljük, egy norvég tévés újra felsikoltott örömében: álomsorsolás! Ez mindenképpen jó ómen volna.

Norvégiával egyébként utoljára 2015-ben játszottunk két felkészülési meccset és mindkét alkalommal mi húztuk a rövidebbet (31-27, illetve 28-26). Előtte, a 2014-es Európa-bajnokságon 26-26-os döntetlent játszottunk velük, míg a 2013-as vb selejtezőjében kettős győzelemmel ütöttük ki őket. Világbajnokságon utoljára 2011-ben találkozott a két csapat, akkor 26-23-ra mi nyertünk, csakúgy mint a 2007-es vb-n (25-22).

Érdekesség, hogy a 2007-es világbajnokságon is előbb a dánokkal játszottunk – és vertük meg őket – majd rögtön utána következett a norvég együttes elleni győzelem. Igaz, akkor ezek csoportmeccsek voltak és nem az egyenes kieséses szakaszban történt mindez. Mindenesetre ha egyszer bejött, akkor miért ne sikerülne most is? Még akkor is, ha most sem mi vagyunk a favoritok.

Tipp: Magyarország +1 @ 2.48