Férfi kézi-Eb: Meglepetéscsapatok az elődöntőben


Norvégia2.05  döntetlen8.00  Németország2.28
Mindkét csapat óriási meglepetésre jutott el az elődöntőbe. Az Eb előtt mindenki lesajnálta őket más-más okokból. Norvégiát játékereje miatt nem tartották erősnek a szakértők, mondván egy igazi klasszis sincsen náluk, míg a németeknél rengeteg a sérült (Gensheimer, Groetzki, Winczek) így velük sem számoltak végső esélyesként.

A két gárda viszont feje tetejére állította a papírformát. Norvégia legyőzte Horvátországot, Lengyelországot és, ami a legnagyobb fegyvertény az a franciák elleni győzelem egy ki-ki meccsen. Igazi nagybetűs csapatként szuperálnak, igazán nincs egy kiemelkedő teljesítmény, hanem csapatként alkotnak kiemelkedőt. Védekezésük nagyon jól összeállt és az ellenfelek hibáit kegyetlenül megbüntetik. Kicsit hasonlít a női válogatotthoz a játékuk csak eddig nem voltunk ahhoz hozzászokva, hogy férfi vonalon is képesek ilyen színvonalú teljesítményre.

A németek számára is álomszerűen alakult eddig a torna. Eddigiek során ők is sok nagy skalpot begyűjtöttek, de mind közül a legnagyobb meglepetés az a dánok elleni 25-23-as győzelem volt a kulcsfontosságú középdöntő mérkőzésen. Eddig remek meccseket tudhatnak maguk mögött és a szurkolók számára a legnagyobb meglepetés az lehet, hogy a szélső poszton lévő sérüléshullám ellenére a németek szerezték a legtöbb gólt a szélekről. Tobias Reichmann fantasztikus teljesítmény nyújt mindössze egy hétméterest hibázott el. A norvégok ellen létfontosságú lesz a szélső játék, mivel ők is a jól megszokott skandináv kézilabdát játsszák, azaz labdaszerzésre irányul a védekezésük, amivel nagy területek maradnak a szélen.

Szoros meccsnek ígérkezik, ahol fontos lesz az, hogy kinél lesz jobb a kapusteljesítmény illetve ki hibázik kevesebbet.

Tipp: Németország -1,5 @ 2.90


Spanyolország1.90  döntetlen8.50  Horvátország2.48
Előrehozott döntőnek is beillik ez a mérkőzés. A két gárda a legutóbbi Eb-n a harmadik helyért játszott, ott 29-28-ra győztek a hispánok. A mostani meccs is szoros összecsapást ígér. A spanyolok simán bejutottak a legjobb négy közé, egyedül a dánok ellen volt egy kisebb kisiklásuk, de ez sem akadályozta meg őket ebben.

Déli szomszédaink viszont egy egészen földöntúli bravúrt vittek véghez. Az Európa-bajnokságok történetében nem volt még ehhez fogható győzelem egy ilyen mérkőzésen, amit a lengyelek elleni 37-23-as legyőzése jelentett. A meccs érdekessége az volt, hogy ha Lengyelország csak négy góllal kapott volna ki, akkor elődöntőbe jut, ha a horvátok „csak” tíz góllal nyernek, akkor a franciák jutnak be az elődöntőbe, de hogy ilyen nagy arányban nyertek végül a horvátok, az egészen döbbenetes volt. Érthető módon a mérkőzés után a házigazdák német szövetségi kapitánya azonnal benyújtotta a lemondását.

A spanyoloknál mondhatni az elmúlt évben megszokott, szokásos nevek húzzák a csapatot egyedül az új ember a Katarban játszó Del Arco, aki remek teljesítmény nyújt. A kapuban Sterbik parádézik mezőnyben pedig egy nagyon jól működő csapatot láthatunk eddig. A legutóbbi két meccsen azonban akadozott egy kicsit a játékuk. A dánoktól 27-23-ra kikaptak, míg az oroszok ellen 25-23-ra nyertek, de ott is csak nagyon nagy nehézségek árán. Ez viszont egy teljesen más mérkőzés lesz, aminek egyértelműen ők az esélyesei.

A horvát csapat számára a középdöntő utolsó meccséig egy csalódást keltő tornáról tudtunk beszélni, de ott az előbb említett csodával bejutottak a legjobb négy közé. Kapusposzton Allilovic nem nyújtotta azt, amivel vezére lehetne a csapatnak és a szövetségi kapitány még a torna előtt úgy nyilatkozott, hogy az ő jó teljesítményére szeretné építeni a válogatottat. Produkciójának sikerességét jelzi, hogy az utolsó csoportmeccs előtt Mikler Rolanddal holtversenyben álltak a kapusrangsorban (és mint tudjuk Roli nem a legjobb tornáját futotta sajnos). Itt viszont már veszteni való nélkül játszhatnak, hisz nem ők a mérkőzés esélyesei. Legutóbb láthattuk, ha felszabadulnak a teher alól, akkor mire is lehetnek képesek, de kérdés, hogy még egyszer megismételhető-e ez a fantasztikus teljesítmény.

Rendkívül érdekes mérkőzés elé nézünk és a győztes mindenféleképpen a döntő favoritja lesz.

Tipp: Spanyolország -1,5 @ 2.32

Eredő odds: 6.73