Férfi kézi BL: Magyar csapatok az arcvonalban


Flensburg – MKB Veszprém
A két együttes a tavalyi szezonhoz hasonlóan idén is egy csoportba került. Az előző idényben kiélezett csatákban a bakonyiak oda-vissza verték a Flensburgot, de most ezen a meccsen nem ők számítana az esélyeseknek.

A németeknél eddig tökéletes a szezonkezdet. Az egyik nagy bajnoki riválist, a Löwent magabiztosan elintézték idegenben 21-17-re úgy, hogy gyakorlatilag egy pillanatig sem forgott veszélyben a győzelmük. Egyedüli száz százalékos csapatként vezeti a Bundesligát. A keretük a tavalyihoz képest nem változott gyakorlatilag semmit sem, mindössze három fiatal játékos érkezett a klubhoz. Inkább arra törekedtek, hogy egyben tartsák a csapat magját, ami sikerült is. Eddig parádés gyors kézilabdát játszanak, azt is lehet mondani, hogy per pillanat egész Európa legszebben játszó együttese a Flensburg. Kiemelkedő egyéniség nincs náluk, bár minden posztra rendelkeznek egy-egy világklasszissal, de a csapatjáték a legfőbb erősségük.

A Veszprém számára is jól indult a szezon, leszámítva a Vardar elleni kínos vereséget a SEHA-ligában. Rengeteg játékos érkezett a csapathoz, közülük a legfontosabbak Dragan Gajic, Ancsin Gábor, Marko Kopljar. Az egész sorozat mezőnyéből a Veszprém rendelkezik a legnagyobb kerettel, ami 27 játékost jelent. Ez döbbenetes szám, de tekintve, hogy mennyire sok sorozatban kell idén helytállniuk, szükségük is lesz ennyi jó játékosra. Az előzetes esélylatolgatások szerint ők a sorozat elsőszámú esélyesei. Az elején még vélhetően lesz egy-két nem várt vereség, mivel Xavi Sabate egy új védekezési rendszert próbál bevezetni a csapatnál: az irányító védekezik a szélen, hogy ezzel gyorsabban tudják felhozni a labdát. Egyelőre ebben még vannak hiányosságok elég, ha a Vardar elleni meccsre gondolunk.

Ez a mérkőzés egy igazi ki-ki meccs lesz. Aki itt botlik az kicsit távolabb kerül a csoport első helyétől bár az is egyértelmű, hogy nem sok csapat fog a németeknél győzni.

Tipp: MKB Veszprém + 1,5 @ 1.59


Pick Szeged – Rhein Neckar Löwen
Tavaly a két gárda a csoportmeccsek során találkozott egymással. Mindkét csapat győzött a saját hazai mérkőzésén. A németek 29-24-re míg a Tisza-partiak 30-24-re.

Idén is hasonló bravúrra készülnek a szegediek, akik hatalmas változáson estek át, mivel nem kevesebb, mint nyolc új játékos érkezett és ugyanennyi hagyta el a csapatot. A legnevesebb távozók Dean Bombac illetve Ancsin Gábor, ők nagyon fognak hiányozni. Érkező oldalon azonban sok tehetséges illetve egy-két már befutott játékos található. A legnagyobb név Sergej Horbok illetve Denis Buntic. Kapusposzton is történ változás, mivel Piotr Wyszomirski távozott a Lemgo csapatához így a friss Bajnokok Ligája győztes Sego érkezett, aki nagy erősítés lehet. Pastor edző számára nehéz feladat lesz a sok érkezőből erős csapatot gyúrni, de ő korábban már sokszor bizonyított.

A bajnokság eddig jól alakul a Szeged számára: hibátlan teljesítménnyel holtversenyben vezetik a tabellát. A nyári felkészülés szintén jól sikerült, mivel minden mérkőzésüket megnyerték. A németek ellen más lesz, mint a többi mérkőzés, de az ilyen csatákat meg kell nyerni, ha előkelő helyen szeretnének végezni a csoportban.

A Löwen számára a tavalyi szezon meghozta az áttörést. Ugyanis a sok évnyi kemény munka beérett, így a klub története során először megnyerte a Bundesligát. Méltóképpen búcsúzott a csapattól Uwe Gensheimer, aki a PSG-hez igazolt. Rajta kívül még távozott a kapuból Ristewski a Barcelonához illetve Sigurmanson a dán Aalborghoz. Az érkezők oldalán pedig Manaskov, Sigurdsson illetve a kapuban Palicka található. Az új játékosok egyértelműen tudják majd hozni azt a szintet, ami kell ahhoz, hogy a tavalyi sikereiket megismételhessék, de a kapuban Ristevski elvesztését nem biztos, hogy Palicka meg tudja majd oldani.

Érdekes kérdés, hogy mennyire fognak majd készülni a nemzetközi porondra a németek, mivel tavaly a csoportmeccsek során nem igazán vették komolyan a sorozatot, sokszor felkészületlenül utaztak el egy-egy összecsapásra. Vélhetően idén szeretnének eljutni legalább a legjobb tizenhat közé.

Ezen az összecsapáson egyértelműen az a gárda fogja győztesen elhagyni a pályát, amelyik kevesebb technikai hibát követ el. A Bundesligából érkező csapatok ellen mindig ez a mérleg nyelve.

Tipp: Hazai @ 1.83