Osztrák Nagydíj: Nem igazán fekszik a hazai pálya a Red Bullnak


A Red Bull fittyet hányt az esélyekre Bakuban és Ricciardo megnyerte a futamot. Ennél jobb dolog nem is történhetett volna a csapattal az Osztrák Nagydíj előtt, ami lényegében hazai pálya a Red Bull istálló számára.

Ez lesz a negyedik F1 futam a 2011-ben felújított pályán és az eddigi tapasztalatok alapján ez a környezet nem igazán fekszik a Red Bulloknak – a hosszú egyenesek és az emelkedők láthatóan nem ízlenek az autóiknak. Ugyanakkor a bakui siker reményt adhat nekik egy jó szerepléshez.

Persze ettől még nehéz elképzelni, hogy legyűrik a Mercedest és a Ferrarit. Ez nem csak azért van, mert nem elég gyorsak ehhez, hanem mert meglehetősen ritkán tudnak egyáltalán versenyt befejezni a Red Bullok. Az RB13 csak ebben az évben ötször állt le idő előtt, többször mint bármelyik másik autó. Ugyanígy a Red Bullhoz köthető a legkevesebb befejezett versenykör – még a McLarennél is rosszabbak ebben a tekintetben.

A szabadedzéseken viszont jól megy a Red Bullnak. Azerbajdzsánban is ők voltak a leggyorsabbak a pénteki napon és remek odds van arra, hogy ezt megismétlik most. Daniel Ricciardo és Max Verstappen esetében is vaskos szorzó van erre az eshetőségre 15.00, de természetesen magára a Red Bullra is köthető fogadás 9.00.

Egyébként a vasárnapi futam favoritjai Lewis Hamilton és Sebastian Vettel: 1.77, illetve 3.25. Eléggé magától értetődő, hogy miért van ez így – természetesen azt feltételezvén, hogy képesek lesznek koccanás nélkül versenyezni. Ha az első három helyezettre kínált oddsokat reálisan nézzük, akkor Sebastian Ocon esetében találunk igazán kiemelkedőt (34.00), a többi meglehetősen vékonyka.

Az időmérők tekintetében csak egy kecsegtető lehetőség van, habár az elég érdekes. Kimi Raikkönen – aki sosem volt a leggyorsabb körök specialistája – a legutóbbi három Nagydíj során kétszer is gyorsabb volt Vettelnél. Ebből az egyik Monacóban történt, ahol az élről rajtolhatott a finn pilóta és ott ugyanazokkal az abroncsokkal kellett versenyeznie, mint majd most Ausztriában.

Nem könnyű most megjósolni az időmérők végkimenetelét. A köridők valószínűleg 65 másodperc alatt lesznek és ebben a tekintetben ez a legrövidebb pálya. Emiatt minimális különbségek lesznek majd a pilóták között.

Ebben a szezonban eddig négy különböző pilóta volt képes kiharcolni a pole pozíciót és közülük Raikkönenre van a legjobb odds 17.00, míg Hamilton esetében ez 1.55, illetve Vettel és Bottas 4.00.

Az már más kérdés, hogy vasárnap Raikkönen képes lesz-e megelőzni Vettelt. Ez még egyik 2017-es futamon sem sikerült neki és Monaco után azért sejthető, hogy ezt a Ferrari nem engedi neki. Ezt viszont hivatalosan senki nem erősítette meg, szóval még akár azzal is számolhatunk, hogy finn pilóta előrébb végez csapattársánál 4.10.