Osztrák Nagydíj: Hazai pályán a Red Bull


Ha van egy vállalat, ami nem mellesleg két Forma 1-es csapat tulajdonosa és teljesen véletlenül egy Formula 1-es nagydíjban is érdekeltségei vannak, akkor azért lehet alapja annak a feltevésnek, hogy a pálya pont ezeknek az istállóknak az autóira van optimalizálva.

Nehéz szabadulni attól a gondolattól, hogy Red Bull Ringen rendezett Osztrák Nagydíj egy tökéletes helyszín a Red Bull és testvércsapata, a Toro Rosso számára. Pedig ez korántsem ilyen egyszerű. A dimbes-dombos környéken épült pályán három hosszú egyenes szakasz plusz egy nagy emelkedő van és ezek leküzdéséhez egy bivalyerős motorra van szükség – ami a Red Bull autókból hiányzik.

 

Mercedes és Williams

Canadian F1 Grand Prix : News Photo

A Mercedesben bezzeg erős motor van – mégsem tudták az első rajtkockák valamelyikét megszerezni a tavalyi futamon. Ellenben a Mercedes motorokkal fölszerelt Williams autóknak igencsak jól feküdt a pálya és tavaly óriási meglepetésre hat év után Felipe Massa az első helyről rajtolhatott. Idén is hasonlóan nagy meglepetés volna, ha a brazil pilóta végezne pole-pozícióban 51.00 és csapattársa, Valtteri Bottas is hasonlóképpen van beárazva 34.00

Lewis Hamilton annál inkább esélyesebb arra, hogy az élen végezzen, hiszen ebben az évben hétből hatszor csípte le a pole-pozíciót. Hamilton elsőségére másfélszeres odds van 1.55, de csapattársa, Nico Rosberg is ott van a tűz közelében 2.50.

A Mercedes az utóbbi 12 hónapban mindig elcsípte a pole-pozíciót. Ez még hagyján, de ebben a szezonban autóik mindig befejezték a futamot és valamelyik versenyzőjük mindig az első háromban végzett. Vajon most is mindkét Merci célba ér? Elég jó odds van arra, hogy nem 4.75.

Ugyanakkor a Mercedest keményen szorongatják riválisai, elsősorban a Ferrari. Sebestian Vettelnek ugyan a 18. helyről kellett indulnia Kanadában, de 15 helyett faragott hátrányán, ami nem kis részben az autón végrehajtott aerodinamikai és a hajtóműben történt módosításoknak köszönhető. Toto Wolff, a Mercedes vezetője erre úgy reagált egy nyilatkozatban, hogy „láttuk előre azt, hogy a vetélytársainkban több van még akkor is, ha a szezon elején ez nem volt annyira nyilvánvaló az eredményeik alapján.”

 

A Ferrari titkos fegyvere

Shell at the Canadian F1 Grand Prix : News Photo

Az olasz istálló aktuális ütőkártyája a gumi lehet. A Pirelli szuper-puha, illetve puha abroncsait használják majd és azt már láthattuk ebben az évben, hogy Ferrarik kicsivel több kört képesek kisajtolni ezekből a gumikból, mint a többi autó és ez komoly stratégiai előnyt jelent. Ha Vettel képes lesz a Mercedesek közeléből rajtolni, akkor egy érdekes futamot láthatunk majd.

A Ferrari pilóták győzelméért kínált oddsok igen combosak: 9.00 Vettelé, míg Kimi Raikkönené még magasabb 18.00. A finn pilóta utoljára két évvel ezelőtt nyert futamot és talán jobban járunk, ha a leggyorsabb kört előlegezzük meg neki 18.00, hiszen Kiminek ez már kétszer is összejött ebben az évben.

Nem mellesleg Kimi Raikkönen karrierje során negyvenkétszer teljesítette a leggyorsabban az adott kört és ez ennél többször csak a Michael Schumachernek sikerült (hetvenhétszer).

 

Keith Collantine a Formula One blog F1 Fanatic szerzője