Osztrák Nagydíj: Hat ok, ami miatt figyelni kell a Williamsre


Van egy csapat, amely az utóbbi szezonok során rendre jól teljesített a Red Bull Ringen és Silverstone-ban is. Már több mint négy éve nem nyertek futamot, de most végre jó esélyei vannak a sikerre. Nem mellesleg mi, fogadók sem járnánk éppen rosszul egy Williams győzelemmel. Sőt!

Íme hat ok, melyek miatt érdemes szemünket a Williams istállón tartani.

 

Dobogós helyek

AUTO-PRIX-AUT-F1 : News Photo

A száguldó cirkusz 2014-ben tért vissza Ausztriába. Azóta két csapat birtokolja a dobogós helyeket az osztrák futamokon. Az egyik nyilvánvalóan a Mercedes, ám a másik még véletlenül sem a Ferrari, vagy akár a Red Bull, hanem a Williams.

 

Mercedes erőforrás

European F1 Grand Prix : News Photo

A Williamsnél két éve kezdtek Mercedes motorokat használni és azóta folyamatosan úgy alakítgatják az autó karosszériáját, hogy azok a legjobb teljesítményre legyenek képesek. A V6-os hibrid turbómotor és a köré épített jármű roppant versenyképessé teszi a kocsikat a Red Bull Ringen, ahol igen hosszúak a gyorsító szakaszok.

 

Az FW38 ereje

European F1 Grand Prix - Qualifying : News Photo

A legutóbbi nyolc futam világosan megmutatta, hogy milyen jellegű pályán számíthatunk a Williams jó szereplésére. A szűk és lassú pályákon, mint például Monaco, még a pontszerzés is nehezükre esik. Azok a versenyek, ahol az aerodinamika számít, szintén nem túl sikeresek (pl. Sanghaj és Barcelona). 

A legjobb eredményeket Szocsiban (negyedik és ötödik hely), illetve Montrealban (harmadik) érték el. Mindkét pályán jó hosszú gyorsító szakaszok vannak, melyeket nem túl durva kanyarok törnek meg. Ez a leírás tökéletesen igaz a Red Bull Ringre is.

 

Valtterri Bottas

AUTO-PRIX-F1-AZE-EUROPEAN : News Photo

Az egykori Williams tesztpilóta négy éve versenyzik az F1-ben és már régóta várják, hogy topistállóhoz szerződjön. Bottas is nagyon jól tudja, hogy ebben a szezonban ideje valami komolyat kell villantania, ha akar valamit. A jó szereplés nem is maradt el: Kanadában odaért a dobogóra és Bakuban is jól ment neki egészen az autója műszaki hibájáig. Viszont még így is jóval csapattársa, Felipa Massa előtt végzett azon a futamon.

 

Boxutca

AUTO-PRIX-F1-CAN-PRACTICE : News Photo

Még 2014-ben a Williams kihasználta a Mercedes technikai problémáit az Osztrák Nagydíj időmérője alatt és elhappolta előlük az első rajtrácsokat. Viszont akkor a lassú kerékcserék miatt a Mercedes simán beelőzte őket a futam során. 

Most viszont a mezőny leggyorsabb személyzete a Williamsé és a legutóbbi versenyen rekordgyorsasággal cseréltek kereket.

 

Durván magas oddsok

AUTO-PRIX-AUS : News Photo

A Williams győzelmi esélyei nagyban függnek a Mercedes hibáitól is. Ugyanakkor a magas oddsoknak hála, kis téttel is nagyot kaszálhatunk. Amikor ezeket a sorokat írom, Bottas a nyolcadik legesélyesebb a futamgyőzelemre 51.00 míg Felipe Massa a tízedik 76.00

Persze sokkal nagyobb realitása van annak, hogy csak szimplán a dobogón végez majd valamelyik Williams pilóta, úgyhogy az erre vonatkozó oddsokat is érdemes szemmel tartani.