Orosz Nagydíj: A Mercedes megkoronázhatja az eddigi teljesítményét


A tavalyi Orosz Nagydíjon lett világbajnok a Mercedes csapata és az oddsok alapján is nagyon úgy fest, hogy idén sem lesz ez másképp. Elég három pontot szerezniük Szocsiban és előnyük behozhatatlan lesz a Ferrarival szemben.

Roppant alacsony a szorzó arra nézve, hogy valamelyik Mercedes pilóta nyer majd vasárnap, a Ferrarinál és a Williamsnél nyilván más a helyzet.

 

Nehéz lesz megverni a Mercedest

F1 Grand Prix of Japan - Qualifying : News Photo

Megállíthatja bármi is a Merciket Oroszországban? Tavaly mindenkinél jobbak voltak Szocsiban, Nico Rosberg úgy lett második, hogy nem volt minden rendben az autójával. Lewis Hamilton pedig kényelmes tempóban autózva nyerte meg a tavalyi versenyt, de még így is 17 másodpercet vert a harmadik helyezettre.

Az előző évben az első ötben kizárólag Mercedes motorokkal ellátott autók végeztek és ez rámutat arra, hogy mennyire fontos Szocsiban a kocsik fogyasztása. Ez a tény most is a Mercik győzelmét vetíti előre, így aztán Hamilton számít favoritnak, majd mögötte egyből Rosberg.

 

Beleszólhat a Ferrari?

AUTO-PRIX-JPN-F1 : News Photo

Sokat fejlődtek az olasz istálló autói az elmúlt 12 hónapban és ez az egyik oka annak, hogy nem számíthatunk tükörsima Mercedes győzelemre. A másik az, hogy a Pirelli egy új keveréket szállít majd Szocisba. Az orosz futamon a legpuhább keverék biztosítja az ideális tapadást és ez egy nagyszerű hír a Ferrari számára: ebben az évben remekül futottak a tűzpiros autók, ha szuperlágy keverék került rájuk.

Éppen ezért Sebastian Vettel számít a harmadik legesélyesebbnek a futamgyőzelemre. Képes lehet megverni a Merciket egy egyenes küzdelemben – már csak azért is, mert Japánban végig maga mögött tartotta Rosberget úgy, hogy a suzukai pálya nem kedvez annyira a Ferrariknak. Plusz ha Kimi Raikkönen jó napot fog ki, akkor még bármi megtörténhet.

Kiminek egyébként még a pole pozícióra is bőven van esélye, legalábbis az autóján annyira nem múlik semmi. Ezt láthattuk Szingapúrban, amikor Vettel rajtolhatott az első helyről. Ugyanakkor azt se felejtsük el, hogy az egy különleges verseny, különleges környezetben: most az látszik a legvalószínűbbnek, hogy a Ferrarik az első hét pozíció valamelyikből rajtolhatnak majd.

 

Kívülállók

Van még egy versenyző, akire érdemes lesz odafigyelünk: ő nem más, mint Valtteri Bottas. A Williams pilótája tavaly nagyon közel állt ahhoz, hogy megszerezze a pole pozíciót, lehet idén összejön majd neki. Az előző évben nagyon gyorsan teljesítette az első szektorokat, nem véletlen hát, hogy jól ment neki tavaly. Most is képes lehet beleköpni a Mercedes levesébe.

A Williams autóinak nagyon fekszik az orosz pálya, ezért érdemes lehet a jó szereplésükben gondolkodni.

 

Keith Collantine a Formula One blog F1 Fanatic szerkesztője