Olasz Nagydíj: Szenvedhet a Ferrari, a Force India viszont meglepetést okozhat


A belgiumi futam igencsak balul sült el a Ferrari számára: Vettel sokáig a harmadik helyen állt, majd az utolsó előtti körben defektet kapott. Kimi Raikkönen sem volt épp szerencsés, a kvalifikációja nem sikerült, plusz rajtbüntetést is kapott és így esélye sem volt dobogóra kerülni.

A soron következő hétvégén Itáliába látogat a száguldó cirkusz, ahol viszont mindig nagy elvárásokat támasztanak a Ferrari felé. Ugyanakkor a valóság az, hogy igen nagy meglepetést okozna, ha bármelyik piros autó elsőként érne célba.

Egyébként Monza az egyetlen olyan pálya a Formula-1 világában, ahol a kocsik ereje igazán számít. Hosszú egyenesek és kevés kanyar jellemzi ezt a helyszínt, ahol az autók simán elérhetik a végsebességüket (kb. 360 km/h). Bár a Ferrari minden hazai versenyre igyekszik valamivel előrukkolni, de most a bivalyerős Mercedesek mellett igen nehéz lesz labdába rúgnia.

A belgiumi futamon, ahol a motorok ereje ugyanúgy sokat számít, mind az öt leggyorsabb autóban Merci motor dübörgött. A hat leggyorsabb kört pedig egyaránt a Mercedes motorokkal fölszerelt autók futották.

A Ferrari pilótái papíron sokkal esélytelenebbek Mercedeses kollégáikkal szemben, de talán mégis sikerül meglepetést okozniuk. Vettel győzelmére elég combos odds van 12.00, míg Raikkönen sikerére még ennél is durvább a szorzó 29.00.

Sokkol majd a Force India?

Ahogyan azt már megszokhattuk, a Mercedes versenyzői számítanak favoritnak. Nyilván most is Lewis Hamilton – aki ebben az évben tizenegyből tízszer szerzete meg az első rajthelyet – győzelmére van a legnagyobb esély 1.45. Nico Rosberg sikerére már több, mint dupla akkora az odds 3.00, ami nem csoda, hiszen a német pilóta nem sok sót eszik meg csapattársa árnyékában. Eddig ebben az évben átlagosan 0,3 másodperccel volt lassabb, mint Hamilton.

A legutóbbi futamon a Mercedes előnye több, mint 1,4 másodperc volt riválisaival szemben. Ugyanakkor a monzai pálya rövidebb és egyszerűbb, szóval szorosabb versenyre van kilátás. Ezt tudván azért elég durva, hogy milyen magas szorzók vannak azokra, akik a legjobban megszorongatták a Mercedest Belgiumban.

Sergio Perez elég nagy meglepetést okozott azzal, hogy az időmérők során megcsípte a negyedik rajtpozíciót a rendesen feltápolt Force India kocsival (amiben nem mellesleg Mercedes motor van). Perez esélyei a pole pozícióra így sem túl rózsásak, legalábbis igen durva odds van erre 301.0. Ehhez képest csapattársa, Nico Hülkenberg 251.0-s szorzója már-már barátinak mondható.

A Force India pilótáinak igen jó emlékei vannak Monzáról: két évvel ezelőtt Hülkenberg a harmadik helyről rajtolhatott a Sauberrel, egy évvel ezelőtt pedig Perez a második rajtrácsot csípte el ugyancsak a Sauber színeiben. A Force India egyik autója pedig az első sorból rajtolhatott 2009-ben. Lehet, hogy idén mindez újra összejön nekik?

A Lotus ugyancsak szépen muzsikált Belgiumban és Romain Grosjean – aki 2013 óta először vezette dobogóra a csapatot – úgy hiszi, hogy Monzában akár még gyorsabb is lehet majd. Magas odds 201.0 van arra, hogy a pole pozícióból indulhat majd, és érdemes lehet megnézni azt is, hogy mennyit ér, ha megint az első háromban végez majd.

Csapattársáról már sok jót nem tudunk elmondani: Pastor Maldonado rendszeresen összetöri az autókat, ha viszont mégsem, akkor szinte fixen büntetést szed össze.

Keith Collantine a Formula One blog F1 Fanatic szerzője