Olasz Nagydíj: Három meglepetés-győzelem a múltból, ami miatt Sergio Perez nyerhet idén


A Formula-1 1950-ben indult és azóta rengeteg minden megváltozott. Elképesztő módon fejlődött a technika, sokkal biztonságosabb az egész és nem utolsó sorban maguk az autók is már összehasonlíthatatlanok azokkal a járművekkel, melyekkel az egész őrület elindult.

Viszont az F1 folyamatosan változó világában még így is vannak dolgok, melyek állandóak. Ilyen például az Olasz Nagydíj, amit a kezdetektől fogva minden évben megrendeznek – csupán az 1980-as esztendőben maradt el, mert akkor Imolába vitték a futamot.

A monzai pálya leginkább a sebességről lett híres, hiszen 70%-ban tövig nyomják a gázt a pilóták és ez azt jelenti, hogy a motorok erőssége számít elsősorban ezen a történelmi helyszínen. 

Az elmúlt években számtalan meglepetés-győzelem született Monzában és annak ellenére, hogy a 2016-os esztendő (is) a Mercedes döbbenetes előnyéről szól, idén számolhatunk meglepetéssel az Olasz Nagydíjon.

F1 Grand Prix of Hungary - Qualifying : News Photo

Sergio Perez egy gyengébb szezonstart után egészen magára talált és a legutóbbi tíz versenyen a top10-ben végzett. A Mercedes motorral duruzsoló Force India futamról-futamra jobb és a múlt héten sikerült Pereznek megcsípnie az ötödik helyet Belgiumban.

Monza különleges hely a mexikói pilóta számára. Még 2012-ben ott állhatott pályafutása alatt másodszor dobogóra, akkor még a Sauber pilótájaként. Perez egyébként hívő katolikus és a pápa képével a pilótafülkében versenyzik – úgyhogy Olaszország számára már csak ezért is különleges hely.

Az előrejelzések könnyű esőt jósolnak a monzai futam kezdetére. Elöl alighanem majd a két Merci civódását láthatjuk, mögöttük a Ferrarival; vehetjük ezt úgy, mint egy jelet Perez első futamgyőzelmére? 

 

A Vettel-éra kezdete

Toro Rosso's German driver Sebastien Vet : News Photo

Még a 2008-as futamon láthattuk azt a csodát, amikor Sebastian Vettel a Toro Rossóval megszerezte Monzában a pole pozíciót és aztán másnap megnyerte élete első Formula-1 versenyét. Akkor mindössze 21 éves és 73 napos volt, így ő lett minden idők legfiatalabb futamgyőztese. Azóta persze már másé ez a cím, hiszen Verstappen még nála is fiatalabb korban, Barcelonában nyert idén májusban.

Visszatérve a nyolc évvel ezelőtti eseményekre, az a futam élből a safety car mögül indult a rossz időjárási körülmények miatt és később Vettel tapasztalatlansága ellenére hihetetlen érettségről tett tanúbizonyságot. Győzelmét az olasz közönség is nagyon jól fogadta.

 

Herbert szerencse-kanyarja

ITALIAN GP HERBERT : News Photo

Aligha ismerünk sokkal szerencsétlenebb F1 pilótát, mint amilyen Johnny Herbert volt. Ugyanakkor 1995 szeptemberében kijött neki a lépés és karrierje második futamgyőzelmének örülhetett a Benetton színeiben. 

A brit pilóta nyolcadikként rajtolt Monzában, majd végignézte, ahogyan az előtte lévők kisodródnak egy kanyarban. Fő riválisai, Damon Hill és Michael Schumacher másodszor estek ki abban a szezonban, míg a Ferrari pilótái, Gerhard Berger és Jean Alesi is idő előtt fejezték be a versenyt.

Hét körrel a vége előtt Herbert az élen találta magát és a Mika Hakkinennel (McLaren) illetve Heinz-Herald Frentzennel a háta mögött szépen megnyerte az Olasz Nagydíjat.

 

Frentzen öröme és a finn könnyek

German Williams-Supertec driver Ralf Schumacher, J : News Photo

Négy évvel később a már előbb említett Heinz-Herald Frentzen állhatott a dobogó legfelső fokára és hát erre sem számított senki sem. Egyébként az 1999-es év volt a német pilóta nagy visszatérése: egy roppant nehéz szezont követően a harmadik helyen végzett a világbajnoki tabellán.

Monzában a világbajnoki címvédő Hakkinen meggyőző előnnyel vezetett (nyolc másodperc) egészen a verseny közepéig. Viszont egy váltóhiba következtében a 30. körben kiesett és a helikopteres kameraállásból láthattuk, hogy a finn pilóta sír tehetetlenségében – eladdig soha nem láttunk tőle ilyen érzelmeket. 

Végül Frentzen lett a befutó: óriási meglepetésre Schumacher és Jr. Ralf mellet állhatott a dobogó legfelső fokára.

Fogadj a legjobb oddsokon az Olasz Nagydíjra!