Monacói Nagydíj: Képes lehet Verstappen zsinórban másodszor a futamgyőzelemre?


A legutóbbi posztunkban öt okot soroltunk fel, ami miatt Max Verstappen futamgyőztes lehet ebben a szezonban. Azt viszont mi sem gondoltuk, hogy ennyire hamar – konkrétan rögtön az idei első versenyét követően – a dobogó legtetejére állhat.

Ezúton gratulálunk azoknak, akik 41-szeres szorzón megtették a 18 éves pilóta futamgyőzelmét két héttel ezelőtt. Ahogyan az várható volt, a Verstappen győzelmére kínált odds radikálisan csökkent azóta 6.50 és hát azon sem kaszálunk nagyot, ha a dobogóra áll. Nem mellesleg az elmúlt két évben nem voltak ilyen alacsonyak az oddsok egy pilóta esetében, aki nem egy Mercedes volánja mögött ül.

Csapattársa, Daniel Ricciardo – aki kétszer már nyert Monacóban Formula Renault 3.5 versenyt – estében már combosabb oddsról beszélhetünk, ha a futamgyőzelemről van szó, de a dobogós helyezésért kínált szorzó nála sem magas. Természetesen megvan az oka annak, hogy a Red Bull pilótáinak miért van ekkora esélye a jó szereplésre.

 

Felzárkózik a Red Bull

Spanish F1 Grand Prix : News Photo

A tavalyi szezon sikertelenségét követően (hét év óta először zártak futamgyőzelem nélkül) a Red Bull sokat erősödött 2016-ra. Például a csapat eddig is a legjobb alvázakat produkálta és ezzel a hagyománnyal most sem szakítottak.

Mindez kifizetődő lehet Monacóban. Monte Carlo szűk utcáin a versenyzés nem szól másról, mint a kocsik megfelelő húzásáról és a leszorító erőről a sok kanyar miatt. A Red Bull nagy eséllyel alaposan megszorongatja majd a Merciket.

 

Erősebb motor

Spanish F1 Grand Prix : News Photo

Ugyan a Monacói Nagydíj nem az a futam, ahol a motorok ereje dönt, de az új Reanult motor annyi újításon esett át, hogy egy versennyel korábban beleteszik az autókba. Igaz, egyelőre csak egy motor van teljesen kész.

 

A Verstappen faktor

Spanish F1 Grand Prix : News Photo

Pontosan egy évvel ezelőtt már kaptunk abból egy kis ízelítőt, hogy Verstappen milyen versenyző. Az első megmérettetésére pont Monacóban került sor és Lewis Hamiltont leszámítva már akkor is mindenkinél gyorsabb volt. Ugyanakkor elvitte magával a fiatalos hév és addig nyomult Romain Grosjean mögött, míg egy szép nagy baleset lett belőle. 

Semmi kétség afelől, hogy Verstappen azért nyerte meg a Spanyol Nagydíjat, mert a Mercedesek elbénázták azt a futamot. Amúgy most is a Merci pilótái számítanak favoritnak. 

Viszont Monaco egy speciális hely, ahol őrült eredmények születhetnek. Emlékezzünk csak Olivier Panis 1996-os győzelmére, vagy éppen Jarno Trulli 2004-es sikerére.