Mit várhatunk a 2017-es Formula-1 szezontól?


Kicsit még odébb van ugyan az első futam, de már zajlanak a tesztek, úgyhogy egyáltalán nem korai azon gondolkodni, ki nyeri ezt a szezont. Egy korán megkötött fogadással nagyot kaszálhatunk és mivel idén elég komoly szabályváltozásoknak lehetünk szemtanúi az F1-ben, könnyen lehet, hogy borul majd az eddig megszokott erősorrend.

 

Vége a Mercedes uralomnak?

A legutóbbi három szezonban az Ezüst Nyilak domináltak, de a 2017-es idényben komoly kihívások elé néznek. Nico Rosberg visszavonulása sokkolta a világot, hiszen öt nappal a világbajnoki címe után jelentette be azt. A helyére érkező Valtteri Bottas pedig nem biztos, hogy bírja majd a nyomást.

Még nagyobb érvágás a Mercedes számára, hogy a legjobb mérnökük, Paddy Lowe is távozott a csapattól. Persze rögtön kerítettek a helyére egy hasonló kaliberű szakembert, de a váltás biztos nem lesz zökkenőmentes.

Igaz, annyira nem kell aggódniuk, mert a Merci továbbra is a legjobb motorokat állítja majd elő, sokkal inkább az aerodinamikai szabályok módosítása kelthet némi félelmet, hiszen a Red Bull, a Ferrari és a McLaren is kiszanálhatja ezt a lehetőséget.

Az oddsok alapján jelenleg a Mercedes számít a szezon favoritjának, Lewis Hamilton negyedik világbajnoki címe tűnik a legbiztosabbnak 1.80, de arra is bőven van esély, hogy legalább tíz futamot nyer majd meg a brit pilóta 2.75. Bottas győzelmére az Ausztrál Nagydíjon is remek szorzó van 3.50 és ez könnyen be is jöhet, ugyanis az utóbbi három évben Hamilton csak egyszer tudott ott nyerni.

 

Feltámad a Red Bull?

A Red Bullnál mindig is nagy hangsúlyt fektettek az aerodinamikára és emiatt ebben a szezonban ők lehetnek az első számú trónkövetelők. Daniel Ricciardo és Max Verstappen pedig kiváló pilóták.

Verstappen valósággal berobbant a köztudatba az előző szezonban, így aztán érthető, hogy vele többet foglalkozik a sajtó. Nemrég viszont a saját apja, aki ugye szintén F1 pilóta volt, azt nyilatkozta, hogy a fia még nem elég érett egy bajnoki címhez. Ricciardo viszont elég rutinos ahhoz, hogy leendő világbajnokként számoljunk vele 7.00.

 

Ferrari: ok az aggodalomra

Az olasz istállónál félő, hogy az idei szezon sem lesz sikerekben gazdag – ennek már voltak bizonyos jelei. Csak az igazán hithű szurkolók fogadnak Sebastian Vettel világbajnoki címére 12.00, Raikkönen esetében pedig még ennél is magasabb az erre kínált odds 20.00.

 

McLaren: kiaknázatlan potenciál

Ez lesz a harmadik olyan év, amikor a Honda szállítja a McLaren motorjait, de nagy elvárások most sincsenek a csapatnál. Ez lehet, hogy csak terelés a részükről, mert az előző szezonban már voltak jó pillanataik. Mondjuk az igazi előrelépés lenne a részükről, ha Fernando Alonso legalább egy futamot megnyerne a szezon folyamán 4.50.