Mika Häkkinen: A Mercedes viheti a prímet Monzában is


A Belga Nagydíj a Mercedes és a Ferrari szoros küzdelmétől volt elbűvölő. Összehasonlítottam, hogy a pálya különböző pontjain milyen sebességgel mentek a két csapat autói. Úgy tűnt, hogy a Mercedes remekül teljesít az egyenes szakaszokban, bár a középső szektorban emiatt az abroncsaik nagyobb terhelésnek voltak kitéve. Általánosságban a szándékuk az volt, hogy minél jobban megnehezítsék a Ferrarik dolgát az egyenes szakaszokban és ne tudják őket megelőzni. Bár Vettel közel került Hamiltonhoz, a brit pilóta képes volt kivédeni az előzési kísérletet.

Sokan mondogatták, hogy a Ferrari milyen erős volt Spaban, de azt sem szabad elfelejteni, hogy a Mercedesnek sem volt könnyű dolga. Meg kellett találniuk azt a bizonyos pluszt, miközben már egyértelműen dominánsak az olyan gyors pályákon, mint például Silverstone. Amikor valaki elért a csúcsra, mint a Mercedes és a többi csapat nincs azon a szinten, akkor úgy tűnhet, hogy mindenki más fejlődik rajtuk kívül. A Ferrarinál jól teljesítenek idén, de a Mercedesnél is keményen dolgoznak, hogy fenntartsák azt a szintet abban, amiben erősek és a gyengeségeiken is javítsanak.

Érdekes volt megfigyelni a különböző stratégiákat, különösen a verseny végén, hiszen a Mercedesnél lágy abroncsokat, míg a fő versenytársaiknál ultra lágy gumikat használtak. Mivel Lewis Hamilton és Valtteri Bottas is keményebb abroncsokkal versenyzett, volt rajtuk egy kis nyomás, különösen akkor, amikor bejött a Safety Car mert ilyen esetekben a lágyabb gumiknak könnyebb megőrizni a hőmérsékletét. Biztos vagyok benne, hogy mindennek szerepe volt abban, hogy Valtterit leelőzte Raikkönen és Ricciardo az újrarajtolásnál, és Vettel is majdnem lehagyta Lewist. A futam utolsó szakasza azt is megmutatta, hogy idén mennyire kiegyensúlyozott a világbajnokság.


Lewis Hamiltonnak annak ellenére sem volt könnyű dolga, hogy pole pozícióból rajtolhatott – ez volt a 68. alkalom, hogy az élről indult és ezzel beérte Michael Schumacher rekordját. A rekordok arra valók, hogy megdöntsék őket, ezt maga Michael mondogatta régebben. Nem lepett meg, hogy ezt a rekordot is beállították, hiszen a Mercedes igencsak domináns istállóvá vált az elmúlt években és az F1-es autók amúgy is jóval megbízhatóbbak manapság, mint korábban.

Persze emellett Lewis fantasztikus munkát végez és a legtöbbet hozza ki a lehetőségeiből – pont úgy, ahogyan Schumacher tette annak idején. Mindig jó látni, ha egy pilóta és a csapata ilyen jól teljesítményt nyújt.

Michael fia, Mick is a volán mögé ült a futam előtt, jó volt látni, ahogyan a Benetton B194-esét vezette. Ismerem Micket, mert sok rendezvényen voltunk együtt: nagyszerű karakter és erős személyiség.

Kedvelem amiatt, ahogyan az életét és a karrierjét alakítja. Tisztelettel viszonyul az apjához, a családjához és a rajongókhoz is. Nagyon tiszta és átfogó képe van arról, hogy a családja hogyan kapcsolódik a Formula-1 világához és biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb a legmagasabb szinten fog versenyezni. Határozottan éhes a sikerre.

Az előző bejegyzésemben a csapattársak közötti viszonyról írtam és Spaban egy remek példát láthattunk arról, hogyan mérgesedhet el ez. Sergio Perez és Esteban Ocon konfliktusa tönkretette a Force Indai futamát. Véleményem szerint a csapat menedzsmentje versengést teremtett a két pilóta között és próbálta megoldani az ebből fakadó konfliktusokat is, ám általánosságban a versenyzőkön múlik az, hogyan viselkednek. Egy pilóta szerződése többnyire tartalmazza az elvárt teljesítményt és a kötelezettségeit a csapatával szemben. Plusz a versenybírók is segítenek megértetni a pilótákkal, hogy szigorú büntetésekre számíthatnak baleset okozása esetén – akkor is, ha a csapattársadról van szó. Egy szándékos ütközés senkinek sem jó.

Hogy Monzáról is ejtsek pár szót, biztos vagyok abban, hogy a Mercedesek jól mennek majd, hiszen gyors, sok egyenes szakasszal teletűzdelt pályáról van szó. Ugyanakkor az is elég valószínű, hogy a Ferrari és a Mercedes küzdelme hasonlóképpen kiélezett lesz, mint a Belga Nagydíjon. A Ferrari hazai pályán versenyzik, ráadásul a 70. évfordulót ünneplik, szóval biztos keményen küzdenek majd a sikerért. Érdemes lesz figyelemmel követni a hétvége eseményeit!