Mexikói Nagydíj: Perez nagyot mehet hazai pályán


Sergio Perez számára nem túl sikeres ez a szezon. Igaz, a mexikói pilóta – aki nem mellesleg hazai pályán versenyzik a hétvégén – az egyetlen olyan versenyző a mezőnyben, aki nem valamelyik szuper-gazdag nagycsapat pilótája, de még így is sikerült kétszer dobogós helyen végeznie a szezonban.

Pontosan az egyik ilyen dobogós helyezése miatt számíthatunk arra, hogy Perez most hétvégén is hasonlóan sikeres lesz.

Mexikó egy új helyszín, tavaly adták hozzá a versenysorozathoz. A felújított pályának van három fontos tulajdonsága: alacsony tapadású felület, többnyire lassú kanyarok és egy durván hosszú egyenes szakasz, ahol a pilóták nyomhatják neki rendesen.

Idén is bekerült egy új helyszín a Formula 1-be, mégpedig Baku. Az a pálya pedig kísértetiesen hasonlít a mexikóihoz: az előbb felsorolt három fő jellemzőt ott is megtalálhatjuk.

Bakuban nagyon jól ment Pereznek, igazság szerint a Force India legjobb szezonbeli versenyét láthattuk Azerbajdzsánban. A Mercedes motorral üzemelő autó kiválóan teljesített a hosszú egyenes szakaszokban és a Force India kasznija jól simul a lassú kanyarokba. Akkor Perez volt a második leggyorsabb pilóta az időmérők során és csak a váltórendszer cseréje miatt kellett végül a hetedik helyről rajtolnia. Ugyanakkor a Force India elég gyorsnak bizonyult az azeri futamon. A verseny alatt például Kimi Raikkkönen Ferrariját is megelőzte Perez és végül a harmadik helyen végzett.

Előzetesen úgy fest, hogy ez a hétvége is jól sikerül majd a Force Indiának. Bár a riválisaik eléggé elhúztak tőlük a bakui futam óta, de sokan már a 2017-es szezonra koncentrálnak és ez egy kicsit felborítja az erőviszonyokat.

A Force India versenyzői tavaly a hetedik és a nyolcadik helyen végeztek Mexikóban. Akkor a harmadik helyre Valtteri Bottas futott be, a szintén Mercedes motorral operáló Williams színeiben. Viszont ebben a szezonban a Force India jobb náluk.

Mindezek tudatában a Perez vagy éppen Nico Hülkenberg dobogós helyezésére kínált odds meglehetősen csábító 26.00.

A Force India mindkét pilótája elég gyors volt már a múlt héten is, bár csak Perez tudta befejezni a versenyt, Hülkenberg kiesett. Utóbbi egyébként jövőre már a Renault-nál folytatja és ez a tény mintha felszabadítólag hatna rá.

A helyiek nyilván Pereznek szurkolnak majd hétvégén (persze Esteban Gutierrez mellet, bár neki ugye még nincs egy pontja sem ebben a szezonban). A pálya különleges kialakításának köszönhetően rengeteg néző látogathat ki a futamra és ez biztos pozitív hatással lesz Perezre.