Mexikói Nagydíj: Hamilton Mansell nyomdokaiba léphet


Lewis Hamilton harmadik világbajnoki címét söpörtbe Austinban a múlt vasárnap, de senki ne higgye azt, hogy innentől kezdve lassítani fog a tempón – még három futam áll előtte, melyekből kettőt még soha nem nyert meg. A Mexikói Nagydíj előtt természetesen a világbajnok pilóta számít favoritnak 1.50, illetve a pole pozíció megszerzésére is ő a legesélyesebb 1.60.

Új helyszín

A mostani pilóták közül senki nem nyerte még meg a mexikói futamot és ennek igen prózai oka van: 1992-ben rendeztek utoljára Forma-1-es nagydíjat a közép-amerikai országban. A jelenlegi világbajnok mindössze hét éves volt akkor, amikor Nigel Mansell megnyerte a legutóbbi Mexikói Nagydíjat – ezen a hétvégén Hamilton a legendás versenyző nyomdokaiba léphet.

A Mexikó City-ben található versenypályát alaposan átépítették és már egyáltalán nem emlékeztet arra gyors és veszélyes pályára, mint amilyen annak idején volt. A legizgalmasabbnak az a hosszú egyenes szakasz ígérkezik, ami aztán egy durva kanyarral ér véget.

A Mercedes riválisainak hátránya

Nico Rosbergnek gondjai vannak a rajtolással, ezt az előző hétvégén is láthattuk. Hamilton csapattársa az első helyről indulhatott a legutóbbi három versenyen, de futamot ettől még nem sikerült nyernie. Viszont csinos odds van arra, hogy Mexikóban is a pole pozícióból rajtolhat majd 2.40.

Csábítónak lehet azt gondolni, hogy egy mindenki számára új pálya esélyt ad a Mercedes riválisainak arra, hogy valahogy beérjék a nagy vetélytársat, de ez nem így van. Semmi olyan nincs a mexikói versenypályán, ami egy kicsit is azt sugallná, hogy a W06-os autók hátrányba kerülhetnének. Ráadásul az F1 hivatalos abroncsszállítója – nem tudván milyen is igazából a pálya természete – egy afféle konzervatív csomagot biztosít a versenyre és ez inkább a Mercedesnek jó, mintsem inkább a Ferrarinak.

A Red Bull alaposan megszorongatta múlt vasárnap a Mercedeseket és adja magát a kérdés, hogy vajon most is képesek lesznek-e erre? Az RB11 nedves aszfalton fölvette versenyt a Mercikkel, de amint száradt kicsit az austini pálya, azonnal vissza is estek a Red Bull pilótái. Daniil Kvyat azt nyilatkozta a futamot követően, hogy megnyerték volna az Amerikai Nagydíjat, ha nem szárad föl a nedvesség.

Nos, az előrejelzések szerint várható némi csapadék szombaton és vasárnap, ami nagyon jól jönne a Red Bullnak. Kvyat (67.00) és Ricciardo (51.00) győzelmére egyaránt durva odds van de az előző hétvégén inkább utóbbi versenyzett jól, Kvyatt nem tudta azt a sebességet hozni, mint csapattársa és az amerikai verseny számára amúgy is a gumifalban ért véget.

Hazai favorit

Pénteken huszonhárom év után újra felbőgnek a Forma-1-es motorok Mexikó City-ben. Vajon ki lesz az, aki ennyi idő után újra megnyeri a Mexikói Nagydíjat? Akárki is legyen, a hazai közönség nyilván Sergio Perez győzelméért szurkol majd. 

A mexikói pilóta azt nyilatkozta a versennyel kapcsolatban, hogy „ez egy olyan dolog, amire nem számítottam, hogy megtörténik az életemben. Mexikóban komoly hagyománya van a motorsportnak, a rajongók jól ismerik ezt és nagyon lelkesek. Régóta várnak arra, hogy az F1 visszatérjen Mexikóba. Azt gondolom, hogy mindenki jól fog szórakozni.”

Perez egyébként az első ötben végzett a legutóbbi két futamon és elég combos odds van arra, hogy a legjobb időt futja majd az első szabadedzésen 67.00. De ahogy minden más esetben, egyszerűen nem lehet elmenni amellett a tény mellett, hogy a Mercedesek uralják a mezőnyt.

Keith Collantine a Formula One blog F1 Fanatic szerzője