Megszorítják-e a hazai pilóták Hamilton a Német Nagydíjon?


A német Forma1 rajongók a 2015-ös világbajnokság során nem láthattak hazai futamot, de mivel a száguldó cirkusz idén visszatér Németországba, így ezúttal abban reménykednek, hogy hazai versenyző húzza be a mostani nagydíjat.

A legutóbbi két futamot Nico Rosberg (2014) illetve Sebastian Vettel (2013) odahaza, és ezúttal is jó esély van arra, hogy idén is a Das Lied der Deutschen hangozzék fel a kockás zászlós leintés után, de van egy ember, aki ezt másképp gondolja, őt pedig úgy hívják, hogy Lewis Hamilton.

A brit címvédő ötöt nyert meg az elmúlt hat futamból és ezzel átvette a vezetést az idei pontversenyben is, így értelemszerűen hétvégén is neki áll a zászló a győzelemre 1.75. De milyen sanszuk van a német ászoknak Hamilton megszorítására?

Nico Rosberg

Győzelmi sansz 2.75

AUTO-PRIX-F1-HUN : News Photo

A korábbi éllovas öt nagydíjat söpört be idén, - pontosan ugyanannyit, mint csapattársa- ráadásul még mindig ő a legeredményesebb, ami a rajtrácsot illeti, noha az is tény, hogy a Mercedes nem tűnik annyira hatékonynak, mint a 2014-es, vagy 2015-ös sikerek idején.

Ugyanakkor tény, hogy a német nyílt versenyben nem igazán tudta megverni Hamiltont, csak akkor, amikor brittel valami negatív történt, kiesett a versenyből vagy műszaki hiba áldozata lett. Így volt Rosberg 2014-es futamgyőzelme során is, amikor Hamilton csak a mezőny végéről startolhatott mivel az időmérő edzés során fékhiba lépett fel nála.

Rosbergnek általában tizedmásodpercek hiányoznak Hamilton legyőzéséhez, de megvan benne a kellő makacsság a folyamatos próbálkozáshoz, ráadásul igyekszik megragadni az összes lehetőséget, hogy csapattársa elé kerülhessen. Így volt ez a múlt heti időmérő során is, amikor a német úgy szerezte meg a pole pozíciót, hogy a sárga zászlók miatt másnak már esélye sem volt elé vágni.

Sebastian Vettel

Győzelmi esély 10.0

F1 Grand Prix of Hungary - Qualifying : News Photo

Paradox módon Vettel még sosem nyerte meg a hockenheimi futamot, tavalyelőtti győzelmét a korábbi Német Nagydíj helyszínén, a Nürnburgringen aratta.

A Ferrari rapszodikus évet fut idén is, de néhány momentum optimizmusra ad okot, a hétvégi szereplést illetően. A hockenheimi ring modern F1-es pálya, ami sokkal inkább illik az ő elképzeléseikhez, mint például a Hungaroring, ahol még a Red Bullok is gyakran megszorítják a „vörös rakétákat”.

Idén két alkalommal volt csak reális futamgyőzelmi esély Vettel előtt, még Ausztráliában és Kanadában, azonban ezeket a csapat rossz boxkiállásokkal eltaktikázta, ezzel tálcán nyújtva a győzelmet a Mercedeseknek.

Az SF-16 teljesítménye a gyors kanyarokban nem tűnik erősnek idén, de a Ferrari szerencséjére a hockenheimi pályán ilyenből viszonylag kevés található.

Így az olasz csapat kilátásai nem rosszak a hétvége előtt, persze a sikerhez az is szükségeltetik, hogy Vettel szezon elején látott pechszériája is megszűnjön. Ha mindezek az összetevők megvalósulnak és sikerül kihozni a kocsikból az ausztráliai illetve a kanadai teljesítményt, akkor a Ferrarik sikerrel veheti fel a küzdelmet Hamiltonékkal, de a sok bizonytalansági faktor miatt kijelenthető, hogy most sem ők számítanak elsőszámú esélyesnek.  

Keith Collantine a Forma1 fanatikusok blogjának szerkesztője