Magyar Nagydíj: Nyolc ok, ami miatt a Red Bull nyer majd vasárnap


Nem túl meglepő módon a Mercedes pilótái számítanak favoritnak a Magyar Nagydíjon is. De mielőtt bárki megtenné Lewis Hamilton 2.10 vagy Nico Rosberg 3.25 győzelmét, érdemes jobban szétnézni a mezőnyben, mert például a Red Bull versenyzői igencsak ígéretes hétvége előtt állnak. 

Daniel Ricciardo 6.00 és Max Verstappen 5.00 győzelmére egyaránt remek odds van és ilyen jó szorzókat már régóta nem láthattunk olyan pilótáktól, akik nem a Mercedes kötelékeibe tartoznak. Nézzük meg, hogy mi az oka ennek!

 

Már egyenrangúak a Ferrarival

„A Red Bull nincs előttünk” – nyilatkozta Maurizio Arrivabene, a Ferrari főnöke még az előző futam előtt. Még talán igaza is volna, csakhogy a Red Bull zsinórban kétszer is maga mögé utasította az olasz istállót a legutóbbi két futamon. A különbség mindössze hat pont a két csapat között, szóval lassan időszerű lenne, hogy Arrivabene revideálja a nézeteit.

 

Ez a futam nem az erőről szól

A mogyoródi pályán csak egyetlen egy hosszú egyenes szakasz van és az is mindössze 908 méter. Ilyenformán a motorok erőssége nem befolyásolja annyira a versenyzők gyorsaságát. Így aztán a Red Bull gyengébb motorai felvehetik a versenyt a Mercedesszel.

 

Az alvázak dönthetnek

Ez a pálya szinte csak kanyarokból áll és ez jól fekszik a nagyszerűen kiegyensúlyozott RB12 modelleknek.

 

A Red Bull szárnyalt Monacóban

Amikor utoljára rendeztek versenyt egy hasonlóan lassú és kanyargós pályán, mint a Hungaroring, Ricciardo pole pozíciót szerzett. Majdnem meg is nyerte a Monacói Nagydíjat, csak aztán egy balul elsült kerékcsere miatt a második helyre csúszott vissza.

 

Ricciardo már nyert egyszer Magyarországon…

Két évvel ezelőtt a Mercedes bénázását kihasználva Ricciardo pályafutásának második futamgyőzelmét ünnepelhette Mogyoródon.

 

…és tavaly is hasonló körülmények között került ki a győztes

Az előző évben Sebastian Vettel kerekedett felül a gyengélkedő Mercedeseken.

 

Meleg lesz

Az előrejelzések szerint jó meleg lesz vasárnap. A Mercedes még nem tudta megoldani azt, hogy az abroncsai ne kopjanak gyorsabban a melegben és a mogyoródi pálya új aszfaltja valószínűleg még gyorsabb kopást eredményez majd.

 

Félelmetes Red Bull pilóták

IVéleményem szerint a legjobb pilóták jelenleg a McLarent erősítik – Fernando Alonso és Jenson Button. Csakhogy az autójuk nem igazán versenyképes a többivel, ezzel szemben a Red Bull egy kiváló járművet épített erre a szezonra.

Max Verstappen valósággal berobbant, mióta megtörtént a pilótacsere, míg Ricciardo már régebben is bizonyította, hogy komolyan kell vele számolni. Ráadásul az utóbbi versenyző különösen éhes a sikerre.