Magyar Nagydíj: Folytatódhat a Mercedes dominancia


Mint azt bizonyára nagyon sokan hallották már, múlt hét szombaton elhunyt Jules Bianchi, miután tavaly súlyos balesetet szenvedett a Japán Nagydíjon. Több, mint két évtizede nem történt olyan baleset az F1-ben, ami később pilóta halálát okozta… Ez tragédia beárnyékolja az idei szezont, ami a Magyar Nagydíjjal folytatódik a hétvégén.

A futam egyperces gyászszünettel kezdődik majd és ugyan utána felbőgnek majd a motorok, de Jules Bianchi emléke ott lesz mindenkivel.

 

Durva odds a tavalyi győztes újabb sikerére

F1 Grand Prix of Great Britain - Qualifying : News Photo

A Mercedes riválisainak manapság minden futam nagy kihívást jelent és ezt mi sem szemlélteti jobban, mint a tavalyi nyertes, Daniel Ricciardo újabb győzelmére kínált odds: 201.0. Ráadásul csupán négy olyan „nem-Mercedes pilótát” találunk, akik sikerére alacsonyabb a szorzó.

Mindkét Mercedes versenyző rendre dobogón végzett az idei összes futamon, kilenc versenyből nyolcat Merci pilóta nyert meg. Nehéz elképzelni, hogy bárki jobb lesz náluk a Hungaroringen, de a tavalyi futamon pont ugyanez volt a helyzet.

Amúgy a Mercedes győzelmére sem mérik olyan szűkmarkúan az oddsokat: Hamilton 1.50, illetve Rosberg 2.75. Roseberg világbajnoki győzelmére egészen 4.50-ig hízott az odds, ez azért különösen érdekes, mert a hétvégén egy első hellyel átveheti a vezetést a világbajnoki címért folytatott küzdelemben.

 

A Williams ragyogott Silverstone-ban

A Brit Nagydíjon egy darabig két autót láthattunk a mezőny elején menni, és egyikük sem Mercedes volt. A Williams meghökkentette a silverstone-i közönséget azzal, hogy a verseny elején, az élen voltak. A két pilóta közül aztán egyik sem tudott az első háromban végezni, de ha nem ered el az eső a végén, akkor talán mindkét Williams versenyző a dobogón végzett volna. Mondjuk ehhez kicsit más taktikát is kellett volna alkalmazniuk. 

De mindez azt jelenti, hogy Magyarországon majd mindenkit lemosnak a pályáról? Aligha.

Az FW37-es Mercedes motorokkal leginkább pont az olyan gyors pályákon lehet szép eredményeket elérni, mint a silverstone-i. A Hungaroring viszont inkább lassabb, kanyargósabb terep és a szezon során már láthattuk, hogy ez nem igazán ízlik a Williamsnek. Monacóban például egyik autójuk sem került be az első tízbe. Mindez magyarázatot adhat arra, hogy Valtteri Bottas és Felipe Massa győzelmére miért van ilyen magas szorzó 41.00.

 

Mi lesz a Ferrarival?

F1 Grand Prix of Great Britain : News Photo

Az eső hozzásegítette Sebastian Vettelt ahhoz, hogy a harmadik helyre fusson be Silverstone-ban. Előtte viszont a Ferrarik gyorsasága több, mint kiábrándító volt, az angliai verseny „száraz szakaszában” nem voltak komoly ellenfelei a Mercedeseknek.

Arra, hogy Kimi Raikkönen előbb ér be, mint Vettel, messze a legmagasabb odds van ebben a kategóriában 3.00. A finn pilóta futamgyőzelmére pedig 22.00-szeres szorzó van, míg csapattársa sikerére 15.00-szörös.

 

Kívülállók

Elég csinos oddsot találunk arra, hogy a Sauber pilóták – Marcus Ericsson és Felipe Nasr – az első tízben végeznek 6.00. A páros szerzett már pontot az idén, de nem képesek a folyamatos jó teljesítményre.

A McLaren pilótái is szép lassan gyűjtögetik a pontokat. Fernando Alonso 3.00 és Jenson Button 3.50 is az első tízben végezhet a hétvégén. Viszont a csapat, amely tavaly megnyerte a futamot most elég esélytelennek tűnik ezzel a szorzóval 151.0.

 

AUTO-PRIX-FRA-BIANCHI : News Photo 

Keith Collantine a Formula One blog F1 Fanatic szerője