Japán Nagydíj: A malajziai futam győzteseinek Suzukában is bőven van esélye


Ha Lewis Hamilton autójának motorja nem füstöl el, miközben épp az első helyen volt, és ha Sebastian Vettel nem afféle fékként használja Nico Rosberget az első körben, akkor a Mercedest nem lehetett volna megverni Malajziában.

Persze a Red Bull pilótái ettől még topformában versenyeztek és „csak” kihasználták az ölükbe hullott lehetőségeket. Vajon a most következő hétvégén is képesek lesznek megismételni ezt a teljesítményt? 

Első ránézésre úgy tűnik, hogy nem. A szingapúri pálya az a helyszín, ami legjobban fekszik a Red Bulloknak minden tekintetben és így is kellettek a Mercedes hibái a győzelmükhöz. Szóval miért is lennének most jobbak a Red Bull autói egy olyan pályán, ahol nagyon is számít a motor ereje? 

Egy szó miatt: eső.

F1 Grand Prix of Great Britain : News Photo

A Formula 1 hivatalos előrejelzése szerint szombaton és vasárnap is eső várható Suzukában. Ez pedig roppant jó hír a Red Bull számára.

A nedves aszfalt miatt máris kiegyenlítődnek az esélyek, hiszen az RB12-es modellnek eléggé kedveznek az ilyen körülmények. Egy vizes pályán nem lehet olyan sokszor tövig nyomni a gázt, mint száraz körülmények között, így aztán a Mercedes motorok ereje nem érvényesül annyira. Viszont a Red Bullok szuper aerodinamikus adottságai magabiztosabbá teszik a pilótákat a kanyarokban és ez lehetővé teszi a gumik gyorsabb melegedését, ami a még jobb tapadást segíti elő.

Mindezt világosan láthattuk idén Silverstone-ban, ahol Max Verstappen simán külső körön előzte meg Nico Rosberget egy olyan kanyarban, ahol korábban ez elképzelhetetlennek tűnt. 

A suzukai pálya tele van ehhez hasonló kanyarokkal, ahová többnyire nagy sebességgel érkeznek be a versenyzők. Száraz idő esetén alighanem a Red Bull pilótái lesznek a legjobbak a Mercedes mögött, megelőzve a Ferrarit. Ám ha az előrejelzések beigazolódnak és tényleg esni fog, akkor abszolút esélyesekké lépnek elő a Red Bull versenyzői. Ilyenformán Daniel Ricciardo 6.00 és Max Verstappen 7.50 győzelmére kínált oddsok meglehetősen csábítóak. 

Ugyanakkor a világbajnoki cím legfőbb várományosa jelenleg Rosberg. Hamilton ugyan majdnem az élre állt múlt hétvégén, de motorhiba miatt kénytelen volt idő előtt befejezni a Szingapúri futamot. Ennek eredményeképpen Rosberg most 23 ponttal vezeti a tabellát csapattársa előtt.

F1 Grand Prix of Malaysia : News Photo

Rosberg, aki még soha nem volt világbajnok, most jó esélyekkel a végső győzelemre 1.45, míg Hamilton esélyei jelentősen csökkentek az oddsok alapján 2.55. Viszont hiba lenne azt hinni, hogy a brit pilóta kiszállt a versenyből. 

Egy győzelemért 25 pont jár, szóval még az is előfordulhat, hogy Hamilton a táblázat élére áll vasárnap. Ne feledjük, hogy kétszer már nyert futamot Japánban.

Hamilton bizonyára elég feszült lesz amiatt, hogy Rosberg ilyen jól áll és mindent megtesz majd annak érdekében, hogy csapattársának ne legyen meg idei kilencedik futamgyőzelme. Ugyanis ha Rosberg győz, akkor az utána lévő versenyeket hiába nyeri meg Hamilton, bajosan hozná be a hátrányt. A pontverseny egyre éleződik a két Mercedes pilóta között és Hamilton nem engedhet meg magának több olyan gikszert, mint Szingapúrban.