F1: Vettel zsinórban a hatodik győzelmét arathatja


A Formula–1 világát, na meg főleg Antonio Felix Da Costát sokkolta, hogy a Sauber után a Red Bull fiókcsapata, a Toro Rosso is előhúzott a zsebéből egy tehetséges, de taknyos orosz pilótát a jövő évadra, név szerint Danyiil Kvjatot, aki azon a héten született, amikor Ayrton Senna elhunyt.

Ahogyan Da Costát kosarazta ki a Toro Rosso, úgy tett a Formula–1 Indiával is, ugyanis a Buddh versenypálya jövőre már nem kap helyet a versenynaptárban, az meg egyelőre erősen kérdéses, hogy 2015-től vagy később visszatér-e ide a száguldó cirkusz. Kár érte, mivel egy jobban sikerült Tilke-pályáról van szó, radikális szintemelkedéssel a rajt után, hosszú egyenesekkel kombinált visszafordítókkel, és cseles középtempós kanyarokkal, többek között a 10–11-es több csúcsponttal rendelkező hosszú, visszafordító ív, amely az aktuális keveréktől függően a bal hátsóknak elég komoly terhelést jelent.

Érdemes megjegyezni, hogy a tavalyi, túlzottan óvatos gumiküldés után – akkor a kemény és a közepes közül lehetett választani –, idén a közepes és a lágy keveréket szállítja a Pirelli, ami a tavalyi, jellemzően egykiállásos versenyhez képest érdekesebbé teszi majd a gumitaktikát. (És persze kérdés, hogy a szezon első feléhez képest módosított abroncsok hogyan birkóznak majd meg a fenti kanyarkombinációval.)

Az előző két Indiai Nagydíjat egyaránt Sebastian Vettel nyerte a pole pozícióból elrajtolva, és noha ezúttal egy ötödik hely is elegendő neki ahhoz, hogy hivatalossá váljon negyedik világbajnoki címe, igazán vetteles bajnokavatás természetesen csak futamgyőzelemmel képzelhető el, a címvédő nyilvánvalóan nem akarja ennél alább adni. Minden eszköz a rendelkezésére áll ahhoz, hogy zsinórban harmadik indiai GP-jét is behúzza, ami a hatodik győzelme lenne egyhuzamban – valószínűleg ez utóbbi lehetőség is motiválja az egyelőre még csak háromszoros bajnokot, ugyanis ilyen sorozatra eddig csak Alberto Ascari és Michael Schumacher volt képes.

Tipp 1: Vettel szerzi meg a pole pozíciót @ 1.45

Tipp 2: Vettel nyeri az Indiai Nagydíjat @ 1.48