F1: Vettel történelmet ír?


Sebastian Vettel Suzukában, a Japán Nagydíjon végleg elhallgattathatja kritikusait, ugyanis olyasmire készül, ami korábban még senkinek nem jött össze: zsinórban harmadik Grand Slamjét készül teljesíteni. A pole pozícióból aratott rajt-cél győzelem, leggyorsabb körrel megbolondítva eddig rajta kívül csak Alberto Ascarinak (1952) és Jim Clarknak (1963) sikerültkétszer egymás után, Vettel viszont most arra hajt, hogy Szingapúr és Korea után Japánban is hibátlanul hozza le a versenyhétvégét.

Akármennyire is jó az ember autója, ehhez valami egészen elképesztő szinten kell tudni vezetni és koncentrálni – nem véletlen, hogy például a már unalmas szinten domináló Schumacher, vagy az egyértelműen felsőbbrendű autóval világbajnok Nigel Mansell sem tudta ezt a bravúrt egymás után többször bemutatni, amiből egyébként átlagosan kb. évente van egy a Formula–1-ben.

Mostanában már csak ilyenekről érdemes beszélgetni, hiszen azt szinte mindenki készpénznek veszi, hogy a címvédő behúzza a Japán Nagydíjat – Fernando Alonso is csak annyi ponttal kalkulál, amennyivel még matematikai esélye marad a vb-címre, hátha valami csoda folytán úgy alakulnak a dolgok, hogy ráhajthat az FIA Trophyra az utolsó négy futamon.

Suzuka egybként egy nagyon különleges ring: noha csak 1987 óta van az F1-es naptárban – kivéve a 2007-es és 2008-as szezonokat, amikor Fuji adott otthont a Japán GP-nek –, egyike a klasszikus pályáknak, de azok közül is az egyik legtechnikásabb helyszín. Az eredetileg a Honda tesztpályájának készült aszfaltcsíknak több legendás kanyarja is van (a leghíresebb természetesen a nagyon gyors 130R), és a többi távol-keleti ringhez hasonlóan aero-igényes, vagyis a legkifinomultabb kasztnival rendelkező autók a favoritok, jelenleg tehát a Red Bull – nem véletlen, hogy a négy legutóbbi Japán Nagydíból hármat Vettel nyert, és most is ő az első számú esélyes.

Tipp: a Japán Nagydíj győztese Vettel @ 1.50