F1: Vettel ezt is behúzza, Grosjean jön a dobogóra?


Sebastian Vettel nem mellékesen behúzta negyedik világbajnoki címét az Indiában aratott futamgyőzelmével, amivel természetesen minden idők legfiatalabb négyszeres bajnokaként csatlakozott ahhoz az elit társasághoz, amelyben mellette csak Michael Schumachernek, Juan Manuel Fangiónak és Alain Prostnak, azaz a 4+ vb-címmel rendelkező nagy öregeknek jut hely.

Számunkra most az is különösen érdekes, hogy Vettel a Belga Nagydíj óta az összes versenyt megnyerte, ami zsinórban hat futamgyőzelmet jelent, ennél többet pedig csak Alberto Ascari tudott, kilencet 1952-53-ban, illetve Michael Schumacher hetet 2004-ben. A négyszeres világbajnoknak tehát maradhatott motivációja, ugyanis Schumit már most, Abu-Dzabiban befoghatja, de Interlagosban akár Ascari rekordját is beállíthatja – mind a kettő egészen elképesztő eredmény lenne.

Az eddigi négy Abu-Dzabi Nagydíjból kettőt Sebastian Vettel nyert meg, igaz az első kettőt tudta ő behúzni – különösen a 2010-es lehet kedves neki, ami első vb-címét is jelentette egyben –, tavaly Kimi Räikkönen, 2011-ben pedig Lewis Hamilton tudott diadalmaskodni a sivatagban. 2012-ben még nagyon jól mentek a Lotusok a forróságban, de idén ezt annyira nem láttuk, viszont az idény végére megint sikerült feljönnie kicsit a Red Bullra az Enstone-i alakulatnak, tehát Romain Grosjean (@ 2.30) és Kimi Räikkönen (@ 2.75) dobogója abszolút játszható opció.

A Red Bull technikai fölénye, és Vettel kérlehetetlen precizitása, illetve a fenti rekordlehetőség miatt természetesen még mindig a világbajnok a favorit a futamgyőzelem szempontjából (@ 1.40), ezt most nem is bolygatnánk, az igazi küzdelem ugyanis mögötte folyik: mivel a Red Bull már megnyerte a konstruktőri világbajnokságot, a csapatok közötti második helyért gyepálhatja egymást  a Mercedes (313 pont), a Ferrari (309) és a Lotus (285).

A hétvégén mutatott teljesítmény alapján még a két McLaren legjobb hat közé tippelésén gondolkodom (Button @ 4.00, Pérez @ 6.00), de ehhez a jól beállított autó mellett az is kellene, hogy a Ferrari (vagy valamelyik nagycsapat) versenye megint teljesen fogalmatlanul sikerüljön, és egy-két autó még kipotyogjon az üldözőbolyból. Maradunk Grosjeannál, a Lotus erős lesz Abu-Dzabiban, Romain pedig már bizonyította, hogy fejben a futamgyőzelemre is készen áll.

Tipp: Romain Grosjean dobogón végez @ 2.30