F1: a monszun megint Alonso malmára hajtja a vizet?


Könnyen meglehet, hogy a szezonnyitó Ausztrál Nagydíj nemhogy nem segített jobban megismerni az erőviszonyokat, hanem még inkább elhomályosította a képet, hiszen az Albert Parkhoz kevés pálya hasonlítható az F1-es versenynaptárban – például a McLarenek is sokkal jobbak lehetnek, ha kevésbé hepehupás aszfalton futnak, és használhatják az új fejlesztésű felfüggesztést. Lewis Hamilton viszont ezekben a napokban úgy érezheti, hogy a lehető legjobb döntést hozta meg, amikor otthagyta a wokingiakat a Mercedes kedvéért: nemcsak borzasztó gyengének tűnik eslőre a McLaren idei konstrukciója, de Hamilton a csapat jelentette kötöttségektől is megszabadult, ráadásul az angol média elől is el tudott menekülni – igaz, a Mercedes székhelye is az Egyesült Királyságban található, de értelemszerűen a csapat érdekeltségei Németországban vannak.

A Red Bull nagyon szenved az új, a tavalyinál lágyabb Pirelli abroncsokkal, és a szepangi aszfaltcsík sem bánik finoman a gumikkal, viszont az Ausztrál Nagydíj pénteki szabadedzései alapján úgy tűnik, hogy a melegben jobban viselkedik az RB9-es, így a címvédő Sebastian Vettel ismét az esélyesek között lehet – az oddszokat tekintve ő a futamgyőzelem első számú várományosa, hiszen győzelme csak 2.75-szörös pénzt fizet. Futamgyőzelme után ott van közvetlenül mögötte az esélyesek között Kimi Räikkönen – a Lotus tavaly is a mezőny legjobb autója volt az extrém meleg pályákon, ráadásul Räikkönen Ausztráliában úgy volt a leggyorsabb, hogy eggyel kevesebbszer kellett kereket cserélnie, mint riválisainak, úgyhogy 2003-as és 2008-as győzelme után logikusan várják a dobogóra, futamgyőzelme 4.00-szeres pénzt fizet.

4.50-es szorzóval követi őt Fernando Alonso, aki a tavalyi zuhéban meg tudta nyerni a Malajziai Nagydíjat, miután a mögötte nagyon komoly tempóban érkező Sergio Pérez hibázott. A Ferrari erősnek tűnt az első hétvégén, Massa is versenyképes tudott lenni vele, és noha Alonsóék egyelőre még csak dobogókról beszélnek, futamgyőzelemről nem, minden további nélkül összejöhet a spanyolnak egy újabb távol-keleti siker, főleg ha esni fog az eső, ahogyan az az év ezen szakában megszokott errefelé.

Ahogyan korábban már volt róla szó, a jó formában lévő, jókedvű Hamilton győzelméért járó magasabb oddsz, meggondolandó, főleg a szezon elején, amikor az erőviszonyok még kuszák.

Tipp 1: GP győztes Fernando Alonso @ 4.50

Tipp 2: GP győztes Lewis Hamilton @ 12.00