F1 Kínai GP: a Mercedesek most robbanthatnak


A Malajziai Nagydíj után még mindig nem csillapodtak le teljesen a kedélyek a csapatutasításos incidensek miatt. Csak emlékeztetőül: a Red Bullnál nem működött a dolog, Sebastian Vettel az utasítást megszegve előzte meg Mark Webbert, és ezzel megszerezte a győzelmet, míg a Mercedesnél betartották, hiszen a harmadik helyen, a mögötte haladó Nico Rosbergnél jóval lassabban autózó Lewis Hamilton bejött a dobogóra. Vettel azóta nyilatkozta, hogy újra megtenné, és a két csapattárs között érezhetően megromlott az amúgy sem teljesen felhőtlen viszony az eset után, ami nagyon pikánssá teheti a szezon hátralévő részét.

Nyilván az ember arra kíváncsi, hogy milyen érzések munkálkodnak Mark Webberben, hogyan kezeli ezeket, és versenyszituációban mennyire befolyásolják majd a döntéseit. Vettel talán jobban teszi, ha a pályán lehetőség szerint elkerüli csapattársát, ugyanis bőven benne van a pakliban néhány Red Bullos összeakadás a hátralávő 17 versenyen. Ezt persze nyilván Hornerék is tudják, akik majd igyekeznek – elsősorban a boksztaktikával – csökkenteni ennek a lehetőségét, kizárni azonban nem fogják tudni, a valószínűleg utolsó Red Bullos évét taposó Mark Webber pedig már nem lesz olyan kezesbárány, mint az előző szezonokban, ami azt jelenti, hogy Vettelnek valójában 21 ellenféllel kell szembenéznie. Persze, bizonyos szempontból mindig a csapattárs a legfőbb rivális, de Webber talán már azokban a helyzetekben sem lesz ott neki, amelyekben eddig számíthatott rá.

Mindezek ellenére természetesen a világbajnoki címvédő a soron következő Kínai Nagydíj első számú esélyese (@ 2.55), azonban az általam az eddigi futamokon már ajánlott Mercedesekre is érdemes vetni egy pillantást, ugyanis ez az egyetlen istálló a mezőnyben, amelynek mindkét pilótája nyert már Kínai Nagydíjat – Nico Rosberg tavaly itt aratta élete első GP-győzelmét, Lewis Hamilton pedig az egyetlen kétszeres győztes a mezőnyben. Hamilton dolgát persze nehezíti az elképesztő sanghaji szmog, amitől allergiás tünetek jelentkeztek rajta, és a csütörtöki napot hotelszobájában kellett töltenie. Kérdés, hogy ez hogyan befolyásolja majd hétvégi teljesítményét; alapvetően az ő győzelmét ajánlottam volna kilencszeres pénzért, vagy a Mercedesét (@ 5.00) de ez az incidens kicsit elbizonytalanított.

Az idő most jóval hűvösebb lesz, mint Malajziában, és a pálya karakterisztikája miatt a hátsó gumik sem kapnak majd akkora terhelést – mindez átírhatja az erőviszonyokat is. A Ferrarik tavaly sem bánták, ha hűvös volt az idő – ez inkább a Lotusok teljesítményére volt rossz hatással –, de a pálya leginkább a Mercedeseknek fekszik, főleg a rendkívül hosszú hátsó egyenessel, viszont mivel Fernando Alonso az előző futamon a második kör elején kiesett, még nem ismerjük igazán a Ferrari erejét. A McLaren csapatnál egyelőre nem igazán értik, hogyan működik az autó, tehát kicsit abban a helyzetben vannak, mint tavaly ilyenkor a Ferrari, ők legkorábban májusra szedhetik össze magukat.

Mindent figyelembe véve Alonso és a két Mercedes-pilóta győzelmét tudom ajánlani – ezek közül többet is megjátszhatunk párhuzamosan, akár mindhármat egyszerre, de a Hamilton–Rosberg különmeccs is érdekes lehet, ugyanis Nico jobban ismeri az autót az allergiás Lewisnál, és a csapatvezetés már kijelentette, hogy nincs sorrend a pilóták között.

Tipp 1: Kínai GP futamgyőztes Fernando Alonso @ 4.50

Tipp 2: Kínai GP futamgyőztes Lewis Hamlton @ 9.00

Tipp 3: Kínai GP futamgyőztes Nico Rosberg @ 12.00