F1: Kimi újra rózsavizezhet?


A Bahreini Nagydíj  ahogyan tavaly, valószínűleg idén is politikai demonstrációktól lesz hangos, hiszen a demokratikus változásokért tüntetők erre az időszakra összpontosítják erejüket, ilyenkor ugyanis jobban fel tudják hívni gondjaikra a világ figyelmét. Ugyanakkor idén a hatóságok a pálya több kilométeres körzetéből kitiltották őket, így a csapatok, újságírók, nézők és vendégek közlekedését ezúttal valószínűleg nem fogják akadályozni. Jean Todt szerint gyógyító hatással lehet egy ilyen sportesemény a belpolitikai problémákra, de azért ez minimum szemöldökráncolós kijelentés...

Maga a GP az európai szezon kezdete előtt az évad első szakaszát zárja le, így vasárnap estére egy kicsit komplettebb képet kapunk majd az erőviszonyokról. Vagy az is lehet, hogy torzabbat? Mindenesetre az Ausztráliában győztes, Kínában második helyet elérő Kimi Räikkönen mindenképpen az esélyesek között lesz, hiszen a Lotus nem nagyon esett vissza a riválisaihoz képest a holtszezonban, és a sivatagi hőségben már tavaly is az E20-as volt a mezőny legjobb gépe. Ráadásul miközben a mezőny legnagyobb része a gumikra panaszkodik, Räikkönennek nincs baja a Pirellikkel, és a gumik kopása különösen kritikus lesz egy olyan pályán, amelyet az állandó szél miatt beborítanak a sivatagi homok szemcséi. Räikkönen győzelmével, nagyon könnyen át is veheti a vezetést a világbajnoki pontversenyben – a finn világbajnoki címe egyébként hatszoros pénzt fizet, ezen is érdemes elgondolkodni.

De mielőtt túlgondolnánk, érdemes figyelembe venni, hogy az eddig lement három futam alapján úgy tűnik, hogy az F138 + Fernando Alonso a legerősebb autó + pilóta csomag, ugyanis amennyiben a Ferrari nem gyűri maga alá az első szárnyat (vagy még inkább, ha le sem szakítja) a Malajziai Nagydíj első körének végén, a spanyol nagyon könnyen vezethetné a pontversenyt – így jelenleg egy győzelem és egy második hely áll a neve mellett. Mivel az eddig csak a dobogó közelébe, illetve annak alsó fokáig merészkedő Mercedesek nemcsak a hőséget nem szeretik, de a gumikkal sem fognak túl jól bánni a szigetország versenypályáján, Alonso legnagyobb ellenfele a Lotus finnje mellett a világbajnoki pontversenyt vezető Sebastian Vettel lehet, annál is inkább, mivel ezúttal nem kell majd a lágy gumik miatt szerencsétlenkedni a Q3-ban, hiszen a Pirelli – állítólag már hetekkel ezelőtt – megváltoztatta korábbi tervét, és a lágy gumikat kivette a kínálatból, így a csapatok a kemény és a közepes keverékekkel gazdálkodhatnak, ami azt jelzi előre, hogy vasárnap talán versenyt is láthatunk majd.

Ha nem jön közbe technikai probléma és a szerelők is jól dolgoznak, na meg Gutierrez sem öklel fel senkit az élmezőnyből, miközben kört kap, sorrendben Räikkönen-Alonso-Vettel befutóra számítok – szegény Kimi megint ünnepelhet rózsavízzel pezsgő helyett. Ha rajtuk kívül bárki más nyeri a futamot, az már komoly meglepetés lenne.

Tipp: Bahrein GP nyertese Räikkönen @ 4.50