Brit Nagydíj: Meglesz Hamilton harmadik győzelme?


A Brit Nagydíj előtt értelemszerűen a szokásosnál is nagyobb figyelem irányul Lewis Hamiltonra. Nem túl meglepő módon a világbajnoki címvédő számít a futam favoritjának 1.50.

 

A McLaren nehéz éve

Jenson Button Launches Santander Cycles 'Summer of Cycling' : News Photo

Ne feledkezzünk meg a másik brit világbajnokról, noha neki nem megy túl jól mostanában: Jenson Button utoljára 2012-ben tudott futamot nyerni. Csapata, a McLaren lejtőre került és az Osztrák Nagydíjon sikerült mindent alulmúlniuk.

Az ausztriai futam előtt alaposan átalakították Button autóját és ezért összesen 25 rajthelyes büntetést ért – a helyzet komolyságát jelzi, hogy mindössze 20 autó indul egy futamon… Ráadásul a verseny során az autó meghibásodott és Button nem tudta befejezni a futamot.

Jenson Button pályafutása során 50 alkalommal álhatott a dobogón, de a Brit Nagydíjon még soha nem jött ez neki össze. Mondjuk tavaly majdnem sikerült neki, csak egy hajszállal maradt le a harmadik helyezett Daniel Ricardo Red Bullja mögött. Ugyanakkor elég meglepő volna, ha idén akár az első három közelébe kerülne 301.0.

Az idei Forma1-es szezon előtt mindenki sokkal többet várt a Honda motorral fölszerelt McLaren autóktól, de egyelőre csak szenvednek. A két világbajnok pilótájuk közül eddig csak Button volt képes a pontszerzésre, miután Monacóban a nyolcadik helyre futott be.

Ha Button autóját sikerül egy kicsit megbízhatóbbá tenni és elkerülik az újabb büntetéseket, akkor azért van némi esély arra, hogy Alonsoval együtt az első tízben végezzen Silverstone-ban 5.00. Ugyanakkor a csapatnál elismerték, hogy még mindig vizsgálják, mi okozta a galibát az Osztrák Nagydíjon. Ha még valamit be kell szerelni az autóba, akkor annak nagyon könnyen újabb rajthely-büntetés lehet az eredménye.

 

Rosberg esélyei

Hamilton ugyan a favorit, de csapattársa, Nico Rosberg az előző négy Forma1-es futamból hármat megnyert. 2013-ban első lett a Brit Nagydíjon, tavaly pedig az első helyről rajtolhatott és meg is nyerte volna, ha a kocsija nem adja fel a küzdelmeket verseny közben. Rosberg győzelme sem elképzelhetetlen 2.35.

 

A Ferrari vesszőfutása

F1 Grand Prix of Austria : News Photo

Nem túl jók a Ferrarri esélyei Angliában és ezt az oddsok is tükrözik. Az idei szezonban egyedül Sebastian Vettel tudta megverni a Mercedeseket 12.00. Ausztriában is megszorongatta őket, de a lassú kerékcserék miatt végül a negyedik helyen ért célba.

Kimi Raikkönen ugyanabban az autóban ül, mint Vettel, ám az finn pilóta a győzelmére kínált odds viszont mégis duplája, mint csapattársáé 25.00. Az Osztrák Nagydíj finoman szólva sem alakult jól számára: abroncsokkal való bénázás, kudarc az időmérőn, aztán a futamon pedig az első körben összetörte a saját, illetve Alonso kocsiját. Mindenestre a silverstone-i pálya eléggé fekszik neki – ehhez mondjuk nem árt majd, ha sikerrel veszi az első kört.

A Williams pilóták simán verték a Ferrarit az előző két futamon – bár leginkább az olasz istálló műszaki gondjai miatt. Legalább az egyik Williams versenyzőnek illene dobogón végeznie vasárnap 5.00.  

Keith Collantine a Formula One blog F1 Fanatic szerkesztője