Brazil Nagydíj: Vessünk egy pillantást a következő szezonra is!


Most, hogy a 2015-ös szezonban már a pilóták és a konstruktőrök között is megvan a világbajnok, ideje, hogy a következő idény esélyeit is megvizsgáljuk.

Két olyan év után, ami totális Mercedes dominancia mellett telt el, könnyen azt gondolhatjuk, hogy ez jövőre sem változik. Ugyanakkor érdemes megvizsgálni a Merci közvetlen riválisait.

 

Red Bull

F1 Grand Prix of Mexico : News Photo

A 2010-es és a 2013-as esztendőben besöpörték a bajnoki címet és továbbra is jellemzi őket az a stratégiai hozzáértés, amivel akkor maguk mögé utasították riválisaikat. Viszont jó pár nehézséggel szembesültek az elmúlt két évben, úgyhogy nem túl valószínű, hogy a következő szezonban ők lesznek a legjobbak a konstruktőrök között 17.00.

Nem csak azért, mert a két pilóta – Sebastian Vettel és Mark Webber – aki szállította a győzelmeket már rég nem tartozik az istálló kötelékébe. Hanem például azért is, mert a zseniális Adrian Newey már korántsem foglalkozik annyit az F1 csapattal, mint régebben. Nem utolsó sorban pedig az autó motorja nem versenyképes és egyáltalán nem úgy fest, hogy ez a nem túl távoli jövőben megváltozna.

Még mindig nem tudni, hogy 2016-ban ki szállítja majd nekik a motorokat, melyek amúgy az idei szezon vége felé komoly fejfájást okoztak nekik. Jövőre nagy eséllyel látunk majd pár futamgyőzelmet tőlük, de a bajnoki címet aligha nyer az istálló.

 

McLaren

F1 Grand Prix of Mexico : News Photo

A Honda és a McLaren újraegyesülése egyelőre sok jót nem hozott a csapatnak. Ugyanakkor bőven van még potenciál ebben az együttműködésben, majd télen kiderül, mire jutnak. Mindenestre muszáj egy jóval megbízhatóbb autót összehozniuk és gyorsítaniuk a tempón.

Az ínséges idők ellenére úgy tűnhet, hogy két világbajnok pilótával – Fernando Alonso és Jenson Button – azért csak van némi esélyük értékelhető eredményt elérni jövőre. Az oddsok annyira magasak (29.00 a konstruktőri vb címre, illetve 41.00 Alonso győzelmére) hogy már csak ezért is érdemes lehet némi pénzt csorgatni erre – kis befektetéssel nagyot kaszálhatunk.

 

Ferrari

F1 Grand Prix of Mexico : News Photo

Reálisan nézve a dolgokat, a Mercedes egyetlen igazi riválisa 2016-ban a Ferrari lehet. Már tavaly is alaposan megszorongatták riválisaikat és ebben a szezonban Vettel három futamot is megnyert úgy, hogy az autón gyakorlatilag nem történt fejlesztés, amióta a Red Bulltól az olasz csapathoz szerződött.

Tizenkét hónap alatt Vettel fölrázta a Ferrarit és ez az oddsokon is meglátszik: 4.50-es szorzó van arra, hogy 2016-ban az olaszok elhappolják a világbajnoki címet a Mercedes (1.17) elől, illetve ennek alapján Vettelnek is jó esélyei vannak (4.00) arra, hogy letaszítsa Hamiltont (1.40) a trónról.

 

A Brazil Nagydíj

F1 Grand Prix of Mexico : News Photo

Viszont ne feledjük, hogy két verseny még hátra van az idei szezonból, ezen a hétvégén Brazíliába látogat a száguldó cirkusz.

Nico Roseberg szinte már üzembiztosan elcsípi a pole pozíciót, a legutóbbi négy futamon legalábbis ő rajtolhatott legelölről. Most már az oddsok is azt mutatják, hogy inkább ő startol majd az élről, mintsem Hamilton – 1.85 vs. 1.90.

A futam favoritja nyilván a világbajnok Lewis Hamilton és az összes olyan pilóta győzelmére, akinek nem Merci motor duruzsol a kocsijában tízes feletti odds van. Viszont az időjárás előrejelzés szerint eső várható a versenynapon, így érdemes lehet azon elgondolkodni, hogy nem a brit pilótára fogadunk, hanem valaki másra.

A Red Bull az a csapat, amire figyelni kell, ha esőben rendeznek egy-egy futamot és mindkét versenyzőjükre igen combos odds van. Daniel Ricciardo alighanem számolhat majd némi büntetéssel, de csapattársa, Daniil Kvyat annyira jól ment Austinban, hogy rá érdemesebb lehet fogadást kötni 76.00.

Ugyanakkor ne feledjük azt sem, hogy Felipe Massa hazai pályán rendre képes meghúzni a váratlant 51.00.

 

Keith Collantine a Formula One blog F1 Fanatic szerkesztője