Brazil Nagydíj: Hamiltonnak már nincs sok esélye a világbajnoki címre


A Malajziai, illetve a Japán Nagydíj kudarca után, ahol Hamilton motorproblémák és egy elrontott rajt miatt komoly hátrányba került a világbajnoki pontversenyben, a Mercedes pilótája alaposan összeszedte magát. Az USA-ban és Mexikóban hibátlanul versenyzett és a brit versenyző futamgyőzelmeinek köszönhetően 19 pontra olvadt hátránya Rosberggel szemben.

A legutóbbi két nagydíjon aratott győzelem miatt a Hamilton világbajnoki címéért kínált odds 4.50-ről 3.65-re változott. Ez jobb fényt vet a helyzetre, mint amilyen az valójában.

Ahhoz, hogy Rosberg világbajnok legyen elég, ha a hátralévő két futamon a második helyen végez Hamilton mögött. A legutóbbi két verseny bebizonyította, hogy képes erre, hiszen Mexikóban és Amerikában is második lett. Lehet, hogy elveszített két csatát, de a háborúban nyerésre áll. Hamilton hiába faragott jócskán a hátrányából az elmúlt időszakban, csapattársa előnye szinte behozhatatlan, hacsak Rosberg nem hibázik nagyot. 

Márpedig a Brazíliai Nagydíj előtt Rosberg joggal bizakodhat, mert Interlagosban rendre gyorsabbnak bizonyult a brit pilótánál. Csapattársakként már háromszor versenyeztek itt és mindháromszor Rosberg volt a gyorsabb, plusz ugye kétszer már nyert is Brazíliában. Ha zsinórban harmadszor is győz vasárnap, akkor ő lesz a világbajnok.

Persze nem csak ez az egyetlen módja annak, hogy Rosberg világbajnok legyen. Az idei 19 verseny során 10 olyan végeredményt hozott, melyek megismétlődése szintén a német-finn pilóta végső győzelmét jelentené. 

A realitások talaján maradva Hamilton abban bízhat, hogy a hétvégi futam végeredményével a saját kezébe kerül a sorsa. Más szavakkal élve, ha jól alakulnak számára a dolgok, akkor elég közel kerülhet Rosberghez és egy esetleges győzelemmel Abu Dhabiban még Hamilton is világbajnok lehet.

Ehhez nyilván Hamiltonnak kell győznie Brazíliában és Rosberg nem érhet el jobb helyezést a negyediknél. Idén ez már négyszer megtörtént: Németországban (Rosberg gyengén rajtolt és a Red Bullok mögött ért célba negyedikként), Ausztriában (a két Mercedes koccant az utolsó körben és Rosberg a negyedik helyre csúszott vissza), Kanadában (Rosberg újfent gyengén rajtolt és ötödik lett), és Monacóban (az esős futam során a hetedik helyen futott be Hamilton csapattársa). 

Ugyanakkor Hamilton esélyei négy dologtól is függenek. Elsősorban az esőtől, amire mindig van esély Sao Paulóban; a Red Bullok teljesítményétől, melyek mostanában mindig megszorongatják a Mercedest; és persze attól, hogy Rosberg beragad-e a rajtnál.

Nem utolsó sorban pedig Hamiltonon múlik az, hogy képes lesz-e győzni egy helyszínen, ahol előzőleg még soha nem sikerült nyernie.