Belga Nagydíj: Nyolc ok, ami miatt a Mercedes veretlen marad már ebben a szezonban


Egyelőre nem teljesültek be a szezonra vonatkozó jóslatok és a Mercedes egyeduralma nem tört meg eddig. Most, hogy elkezdődik a szezon második fele, egyre erősebb bennünk az érzés, hogy a hátra lévő kilenc futamon is a Mercedesek dominálnak majd. Mutatjuk miért.

 

Még mindig az övék a legerősebb motor

Spanish F1 Grand Prix - Qualifying : News Photo

Mióta bevezették a motorokra vonatkozó új szabályokat (2014), azóta a Mercedes motorjai számítanak etalonnak. Két és fél év után a vetélytársak ugyan kezdenek fölzárkózni, de igazság szerint még mindig csak bottal üthetik a Mercik nyomát.

 

Az alvázkeret sem rossz ám

Spanish F1 Grand Prix : News Photo

Mivel a Mercedesekben roppant erős motor van, ezért az autó más részei is elég masszívak. Vonóerő, fékezés, leszorító erő – ezekre néha nem jut elég figyelem. Ám a W07-es modellnek csak egyetlen hiányossága van: instabillá válik, ha más autók szélárnyékába kerül. Ez viszont nem történik meg gyakran.

 

A Ferrari letért a helyes útról

F1 Grand Prix of Germany : News Photo

Tavaly három futamot is megnyert a Ferrari, de idén nem megy nekik. Ráadásul most a legjobb mérnöküket is elveszítették és ez nem kecsegtet túl jó kilátásokkal a szezon második felére.

 

Már most készen állnak a Szingapúri Nagydíjra

F1 Grand Prix of Singapore - Practice : News Photo

A tavalyi szezon második felében csak a Szingapúri Nagydíjon maradt alul a Mercedes. Akkor az abroncsok okozták a problémát egy olyan pályán, ahol a gyorsaság nem olyan fontos tényező. Ebben az évben sem számíthatnak sétagaloppra ott, a Red Bull például igencsak megszorongathatja őket. Ugyanakkor egy évük volt arra, hogy kiküszöböljék a problémákat, plusz már a leszorító erő is nagyobb az autóikban, szóval egyértelmű esélyessé lépett elő a Mercedes Szingapúrban.

 

Nincsenek meglepetések 

F1 Grand Prix of Malaysia - Previews : News Photo

A Szingapúri Nagydíjon kívül nincs több olyan futam, ami váratlan helyzetek elé állíthatná a Mercedest. Az egyetlen talán az lehet, hogy Malajziában új borítást kapott a pálya – de hát ez a többiek számára is újdonság lesz.

 

Új szabályok jönnek

F1 Grand Prix of Hungary : News Photo

Jövőre megváltoznak az aerodinamikára vonatkozó szabályok és ez lehetőséget nyújt majd a vetélytársak számára, hogy fölzárkózzanak a Merci mögé. Ezt aligha hagyják majd ki az ellenlábasok, szóval amíg a Mercedes még az idei szezonra koncentrál, addig a többi csapat (főleg a Red Bull és a Ferrari) már a következő idényre gondol.

 

Hamilton nem engedheti meg magának, hogy csak úgy autókázzon

F1 Grand Prix of Germany : News Photo

Tavaly Lewis Hamilton már három futammal a vége előtt világbajnok lett és hát a hátralévő versenyekkel már finoman szólva sem törődött sokat. Ez idén nem valószínű, hogy így történik majd, hiszen Nico Rosberg jóval közelebb van hozzá, plusz a brit pilóta hamarosan büntetésben is részesül majd motorváltás miatt. Egyébként ez akár most hétvégén, a Belga Nagydíjon is megtörténhet.

 

„Viselkedjetek!”

F1 Testing In Barcelona - Day One : News Photo

Az egyetlen futam, amit elbukott idén a Mercedes, az a Spanyol Nagydíj volt és az is csak azért történhetett meg, mert Hamilton és Rosberg ütközött az első körben. Azóta a csapatfőnök, Toto Wolff világosan kijelentette, hogy ha még egy ilyen megtörténik, annak nagyon nem lesz jó vége.