Belga Nagydíj: A Ferrari már megmutatta, hogy igenis verhető a Mercedes


Először is gratulálok azoknak, akik tizenötszörös pénzért megtették Sebastian Vettel magyarországi győzelmét, majd’ egy hónappal ezelőtt. Vajon most hétvégén újra megszorongatják a Mercedest?

Nem meglepő, hogy Vettel esetleges győzelmére már korántsem kínálnak olyan magas szorzót. A Ferrari pilótájának futamgyőzelme a Hungaroringen megtette hatását és csökkent az újabb sikeréért kínált odds 12.00.

Ugyanakkor ez a hétvége egy másik Ferrari pilóta diadalát is elhozhatja: Kimi Raikkönen afféle belga-specialistának számít, hiszen már négyszer megnyerte az ardenneki futamot – többször, mint bármelyik más versenyző. Még tavaly is akkori csapattársa, Fernando Alonso előtt végzett a finn, pedig az előző szezon tényleg katasztrofális volt számára.

2014-ben a negyedik helyen végzett Kimi, de idén sokkal jobban megy a Ferrari és egy ekkora szorzó láttán 18.00 érdemes elgondolkodni a győzelmi esélyein.

 

Minden szem a rajton

A Magyar Nagydíjon borzasztóan szerepeltek a Mercik, a Formula 1 rajongóinak nagy hányada pedig rögtön egy olyan világról kezdett ábrándozni, ahol megtörik a Mercedes eddig tapasztalható hegemóniája. Ezek az álmok valószínűleg igen hamar szertefoszlanak majd, de azért vannak dolgok, melyek komoly fejtörést okozhatnak a Mercedesnél.

Például a rajt, mint olyan. A két legutóbbi futamon borzalmasan rajtoltak a Mercedes pilótái és ezt ki is használták a vetélytársak – a Williams Silverstone-ban, a Ferrari pedig a Hungaroringen.

Azt valószínűleg senkinek nem kell külön elmagyarázni, hogy mennyire fontos egy jó rajt a Formula 1 világában és a csapatok igen sok energiát feccölnek abba, hogy mindez gördülékenyen menjen. A próbarajtokat mindig lelkiismeretesen elemzik és a pilótákat részletes tanácsokkal látják el.

Viszont ettől a hétvégétől kezdve új szabályok lépnek életbe melyek kvázi tiltják azt, hogy a versenyzőket ilyesfajta tanácsokkal lássák el. A pilótáknak maguktól kell elvégezni a finomhangolást a kuplungon, ettől pedig kiegyenlítettebbé válhat a rajtolás.

Bár az oddsok abszolút Mercedes fölényt vetítenek előre – Lewis Hamilton pole pozíciója 1.45-ön, míg Nico Rosbergé 2.55-ön áll – senki ne lepődjön meg, ha esetleg a két pilóta a riválisai mögé kerül vasárnap. Mindezek ellenére ez a két versenyző számít favoritnak: Hamilton 1.50, illetve Roseberg 2.75.

 

Nézzük a többieket

A Red Bull szezonbeli legjobb teljesítményét láthattuk a Hungaroringen és úgy tűnik, hogy szép lassan sikerül kiküszöbölniük az RB11-es hibáit, melynek fő okozója a rendre rakoncátlankodó Renault motor. Daniel Ricciardo és Daniil Kvyat dobogóra állhatott Mogyoródon és igen nagyot kaszálhatunk, ha most is az első háromban végeznek majd.

Ha nem lesz eső, akkor a Williams is ott lehet az élmezőnyben. Remek futamot láthattunk tőlük Silverstone-ban és a belga pálya eléggé hasonlít az angliaira. Ráadásul tavaly Valtteri Bottas a dobogóra állhatott a belgiumi versenyen. Győzelmére igen combos oddsot találunk 41.00

 

Keith Collantine a Formula One blog F1 Fanatic szerzője