Bahreini Nagydíj: Tíz ok, ami miatt komolyan számolni kell Kimi Raikkönennel


1. A Ferrari gyors

Az év első időmérőjén az SF16-H szépen futott, az egy évvel ezelőtti eredményekhez képest bőven faragott hátrányából a Mercedesszel szemben. Plusz a német istálló pilótái egy körrel többet mentek Melbourne-ben ezért úgy tűnhet, hogy a Ferrari nagyobb hátrányban van velük szemben, mint valójában.

2. A Bahreini Nagydíj fekszik a Ferrarinak

A nagy meleg miatt az olasz istállónak most nem lesznek gondjai a gumi hőmérsékletével.

3. Raikkönen rendre gyors Bahreinben

Az elmúlt tíz futamból hétszer végzett a dobogón, a legutóbbi négy Bahreini Nagydíjon három alkalommal ő volt a második.

4. Tavaly majdnem a finn nyert

Raikkönen a futam utolsó pillanataiban leelőzte Rosberget és a verseny végére szorosan ott lihegett az első Hamilton mögött.

5. Nem számít a rossz időmérő

Raikkönen többnyire Vettel mögött szokott végezni az időmérőkön, így történt ez Melbourne-ben is. Ezt a nyilvánvalóan hátrányt viszont könnyű ledolgozni a bahreini pályán, mivel az tele van hosszú egyenes szakaszokkal. Ráadásul a Ferrarik jól rajtolnak, Melbourne-ben is állva hagyták a Merciket.

6. A Ferrari megfelelő taktikával győzhet

Tavaly Bahreinben (és a melbourne-i futamon is) Vettel igencsak agresszív stratégiával versenyzett. Ennek köszönhetően Raikkönen nyugodtan autózhatott és az utolsó körökben igen gyorsan ment.

7. Ausztráliában is gyors volt

Egy motorhiba ugyan keresztülhúzta a számításait, de Melbourne-ben gyakorlatilag fej-fej mellett haladt Vettellel. A rajt után alig pár tizedmásodperccel volt tőle lemaradva.

8. A legjobbját nyújtja, ha van esélye egy jó eredményre

A finn versenyző utálja, ha a motivációjáról kérdezik, ugyanakkor nincs kétség afelől, hogy ha van esélye egy jó eredményt elérni, akkor mindent megtesz annak érdekében. Ezen a hétvégén sem lehet ez másképp.

9. Ideje, hogy a szerencse is mellé álljon

Tavaly Raikkönen három versenye is technikai hiba miatt úszott el, míg Vettellel ez egyszer sem történt meg. Idén csak egy futam ment még le, de a finn máris egy újabb meghibásodás miatt állhatott ki, úgyhogy most már tényleg rámosolyoghatna a szerencse.

10. Alacsony oddsok vannak a Mercedes győzelmére

A Lewis Hamilton 1.85 és Nico Rosberg 2.50 futamgyőzelmére kínált odssokkal nem lehet nagyot kaszálni. Viszont Kimi Raikkönen 15.00 sikerére igen magas szorzó van, így megérheti erre is tenni. Még magasabb odds van arra, hogy elcsípi majd a pole pozíciót 20.00, de azért vegyük figyelembe azt a tényt, hogy ez utoljára 2008-ban sikerült neki.

 

Keith Collantine a Formula One blog F1 Fanatic szerzője