Bahreinben megint győzhet a Ferrari?


Sebastian Vettel vajon versenyben lehet idén a világbajnoki címért?

A Ferrari szerint nincs esélyük megverni a Mercedest, és a vasárnapi Kínai Nagydíjon láthattuk is, hogy miért: Vettel majd' egy másodperccel az ezüst nyilak mögött végzett a kvalifikáción, és a versenyen is követte őket a célig.

Viszont amíg a Ferrari autója valóban nem veheti fel a versenyt a rivális Mercedesszel a szombati időmérőkön, az SF-15T versenytempója egészen erős.

A bahreini hőség a Ferrarinak kedvezhet

F1 Grand Prix of China : News Photo

A hűvös körülmények között - amely egyáltalán nem kedvez az autójuknak - Vettel elég közel volt a Mercedesekhez a verseny első felében ahhoz, hogy csapata esélyesnek tarthassa őt a győzelemre. Csak az utolsó kerékcsere után esett vissza, amikor a csapatok a keményebb keverékekre váltottak.

Vettel malajziai győzelme viszont jelezte, hogy a Ferrari idén képes futamokat nyerni, a négyszeres világbajnok pedig a nehézre sikerült 2014-es év után újra csúcsformában van. Három futamon háromszor végzett dobogón, és a tabellán a két Mercedes-pilóta között, a vasárnapi győztes Lewis Hamilton mögött és 13 ponttal Nico Rosberg előtt a második helyen áll.

Igazán akkor látjuk a valós értékét annak, amit Vettel mutat, mióta kék kezeslábasát pirosra cserélte, ha összehasonlítjuk csapattársa teljesítményével. Kimi Räikkönen, aki abban az évben volt világbajnok, amikor Vettel debütált, többek között a balszerencse és a gyenge időmérők miatt kevesebb, mint fele annyi pontot gyűjtött, mint csapattársa.

Vajon ezen a hétvégén elég meleg lesz majd a Ferrarinak? Valószínűleg igen, hiszen a futamot a bahreini sivatagban tartják. Tavaly óta egyébként este rendezik a versenyt, és noha így annyira azért nem elviselhetetlen a hőség, de még így is ez lesz az év egyik legmelegebb nagydíja, és megint ott lesz a készletben a lágy keverék, amelyen annyira jól ment a Ferrari Kínában.

Az Unibet Vettel győzelmét 8.00-szoros pénzért kínálja, míg Räikkönen sikere - aki kiválóan versenyzett itt a Lotusszal 2013-ben és 2013-ban - 12.00-es szórzóval játszható meg. Ha azt nézzük, hogy a bukik mennyi esélyt adnak nekik a világbajnoki címre, még érdekesebb a helyzet: Vettel 9.00-es odsszához képest Räikkönen vb-győzelme csillagászati, 46.00-szoros nyereményt fizet. 

A Ferrari a Saubert is felhúzza

F1 Grand Prix of China : News Photo

A Ferrari idei feltámadásában kulcsfontosságú a sokat javult erőforrás, ez pedig rendesen megtolta a Saubert, amely szintén az ő motorjaikat használja. 2014-ben 22 éves történetük során először maradtak pont nélkül az egész szezonban, most viszont Felipe Nasr és Marcus Ericsson már 19 egységet autózott össze, amivel a Sauber negyedik a konstruktőrök versenyében.

Az ígéretes Nasr szerezte ennek a nagyrészét, egy kiváló ötödik hellyel indítva Ausztráliában, ami alapján csapattársa, Ericsson top ötös helyezése Bahreinben 15.00-szörös nyereményért elgondolkodtató.

Hasonlóról persze szó sem lehet a szárnyaló Mercedesekkel kapcsolatban. Hamilton pole pozíciója 1.40-szer hozza vissza a befektetett tőkét, míg Rosbergé a tét 2.85-szörösét fizeti - a versenyre is ők a favoritok 1.45-tel és 3.30-cal. Tavaly óriásit harcolt a kettős itt Bahreinben, amely során többször is majdnem összeütköztek. A riválisok leginkább abban reménykedhetnek, hogy egyikük ezúttal túl messzire megy...

Keith Collantine az F1 Fanatic blog szerkesztője