Amerikai Nagydíj: Hét ok, ami miatt Lewis Hamilton még mindig esélyes a világbajnoki címre


A Japán Nagydíj során a Mercedesnél ahhoz hasonlították Lewis Hamilton sorozatos balszerencséjét, mintha valaki egyfolytában dupla hatost dobna kockával. Nem lehetetlen, de igencsak meglepő ilyet látni.

Egyébként ez egy elég jó hasonlat, hiszen Hamilton ebben a tekintetben tényleg elég szerencsétlen volt mostanában, ugyanakkor semmi nem garantálja, hogy a szezon hátralévő részében nem dob megint „dupla hatost” azaz ugyanúgy fennáll a motorproblémák lehetősége.

Emiatt is rendesen megnőtt a Hamilton világbajnoki címére kínált odds 4.40, na meg hát ne feledjük, hogy Rosberg 33 ponttal vezeti a tabellát, miközben ebben a szezonban összesen 100 pontot kasszírozhat a hátralévő futamokban a győztes. 

Nem áll jól a brit pilóta szénája, de mégis vannak olyan okok, ami miatt azt gondoljuk, van még esélye a világbajnoki címre.

 

A soron következő helyszín Hamilton kedvence 

Hamilton már ötször versenyzett Amerikában és négyszer megnyerte a futamot. Ezekből a győzelmekből három Austinban történt, a hétvégi verseny helyszínén.

 

Nyertek már világbajnoki címet ekkora hátrányból

Hamilton ponthátránya nem behozhatatlan. Alsó hangon tíz olyan pilóta volt már a Formula 1 történetében, akik képesek voltak egy ilyen hátrányt ledolgozni.

 

Ha Rosberg egyszer is kiesik, akkor az elég sok mindent megváltoztat

A Mercedesek sokkal gyorsabbak, mint bármelyik riválisuk és Hamilton sokat faraghat a hátrányból, ha Rosberg autója meghibásodása miatt kénytelen lesz feladni egy versenyt. A 33 pontos előny könnyen nyolcra olvadhat már most hétvégén, ha valami baj történik a jelenlegi listavezetővel.

 

A Mercedes már világbajnok a konstruktőri versenyben

A Japán Nagydíj után biztossá vált, hogy a konstruktőrök idei versengését a Mercedes nyerte. Ebből kifolyólag már nem kell a pilótáiknak óvatoskodniuk, így aztán biztosak lehetünk abban, hogy Hamilton felveszi a kesztyűt Austinban.

 

Az eső segíthet a britnek

Amennyiben esős idő lesz, akkor csak egy megbízható pilótáról beszélhetünk a Mercedesnél és a Monacói, illetve a Brit Nagydíj világosan megmutatta, hogy ez nem Rosberg. Hamiltonnak viszont nagyon is fekszik a nedves aszfalt, úgyhogy ha nem lesz száraz az idő, sokkal valószínűbb, hogy Rosberg inkább a Red Bullokkal kerül majd konfliktusba valahol hátrébb, mintsem saját csapattársával.

 

Rosberg még nem volt világbajnok

Rosberg mindig kitérő választ ad, ha a világbajnoki címről kérdezik és a „mindig a soron következő futamra koncentrálok” sablonnal jön. Ez persze semmit nem változtat azon a tényen, hogy Hamilton háromszoros világbajnok, ő pedig még egyszer sem végzett a pontvadászat élén. Sokkal nagyobb nyomás van rajta, mint csapattársán.

 

Hamilton a jobb pilóta

Rosberg jobban versenyzik ebben a szezonban, mint valaha és ez része Hamilton problémáinak. Ugyanakkor ha szemtől szembe, csak ketten versenyeznének, akkor mindig a brit győzne. A soron következő hétvégén Hamilton visszavághat.