Amerikai Nagydíj: Egyedül a Mercedes megbízhatósága állhat Hamilton útjába


Első pillantásra úgy tűnik, nem érdemes arra fogadni, hogy Lewis Hamilton nem nyeri meg harmadik világbajnoki címét ezen a hétvégén. A brit pilótának 66 pontos előnye van Sebastian Vettelel és 73 Nico Rosberggel szemben. Ezt az előnyt mindössze 75 pontosra kell növelnie ahhoz, hogy megvédje világbajnoki címét.

Hamilton az idei tizenöt futamból kilencet megnyert, és ha újra elsőként ér célba, akkor megint világbajnok lehet – mondjuk ehhez az is kell, hogy Vettel ne csípje el mögötte a második helyet. A futam egyértelmű favoritja Hamilton 1.50, Rosberg esetleges győzelmére már az odds is jóval magasabb 2.75.

 

A Mercedes technikai gondjai

F1 Grand Prix of Russia : News Photo

Az egyetlen magas odds Hamiltonnal kapcsolatban az, hogy nem fejezi be a versenyt vasárnap 7.00. Egyébként érdemes lehet komolyan elgondolkozni azon, hogy fogadást kötünk erre, mivel a Mercedes autók megbízhatósága mostanában hagy némi kívánnivalót maga után. Az Olasz Nagydíjra alaposa feltuningolták a motort, ezzel viszont el is veszett a szezon elején tapasztalt megbízhatóság: a monzai futamon Rosberg autója az utolsó pillanatokban adta föl a küzdelmet, Hamiltoné Szingapúrban mondta be az unalmast, majd Oroszországban megint Rosberg kocsija döglött be. Négy futam alatt háromszor állt meg a Mercedes motorhiba miatt, szóval Hamilton vasárnapi címvédése leginkább attól függ, hogy saját autója hogyan bírja majd a megpróbáltatásokat.

A Force India dobogós helyezése igencsak impozáns volt Oroszországban, de senki ne gondolja, hogy majd most is ilyen jól megy majd nekik. A Szocsiban található pálya tökéletesen feküdt nekik – leginkább az egyenes szakaszokban tudták ott kihasználni az autó erejét – illetve a többi körülményt is gyakorlatilag Perez gumi-kímélő vezetési stílusára szabták. Plusz azt se feledjük, hogy Perez ötödikként kezdte az utolsó kört Oroszországban és a dobogót leginkább Kimi Raikkönen és Valtteri Bottas koccanásának köszönheti.

Egyébként meg az amerikai pálya első szektora majd megadja a választ arra, hogy ki, milyen teljesítményre lesz képes vasárnap.

 

Az eső közbeszólhat

F1 Grand Prix of Russia : News Photo

Az időjárás előrejelzések szerint Austinban nem számolhatnak túl jó idővel vasárnap, és egy váratlan esőzés könnyen tönkreteheti a Mercedes (és nem utolsó sorban Hamilton terveit).

Mint mindig, rossz idő esetén a Red Bull az a csapat, melyet érdemes szemmel tartanunk. Ahogyan azt már a korábbi autóiknál is megszokhattuk, az RB11 szárnyai is durva leszorító erőt biztosítanak, ami esős időben különösen jól tud jönni. Figyeljük hát bátran az időjárás jelentést és ezzel párhuzamosan a Daniel Ricciardo győzelmére kínált oddsot 101.0, ami egyébként idővel nyilván csökken majd.

A Williams viszont egy olyan istálló, melynek autói nem igazán mennek jól az esőben, ezt Oroszországban is láthattuk. Ironikus módon a csapat egyik pilótája, Bottas különösen ügyesnek bizonyul, ha nedves lesz az aszfalt (2013-ban például a harmadik rajtrácsra repítette a Williams borzalmas autóját az esős Kanadai Nagydíjon). De mint mindig, az F1 világában hiába jó egy pilóta, ha nincs alatta megfelelő autó.