Abu Dhabi Nagydíj: Hat lehetséges forgatókönyv arra, hogy Hamilton lesz a világbajnok


Lewis Hamilton kilenc éves F1 karrierje során már ötször megtapasztalhatta, hogy milyen az, amikor az utolsó pillanatig kiélezett a világbajnoki címért folytatott versengés. Néhányat megnyert, néhányat pedig elveszített, de olyan még soha nem fordult elő, hogy az utolsó pillanatban hátrányból behúzza a végső győzelmet. 

A Hamilton világbajnoki győzelméért kínált oddsot látva úgy hihetjük, hogy nem sok esélye maradt a britnek 4.50. Ugyanakkor még mindig akad néhány olyan forgatókönyv, ami ha megvalósul, akkor az a negyedik világbajnoki címet jelentheti számára.

 

Rosberg hirtelen visszavonul…

Nem kérdés, hogy Hamilton esélye a világbajnoki címre akkor nőne meg igazán, ha Rosberg kiesne. Némi technikai probléma például közbejöhet. Ugyanakkor leszámítva Hamilton motorgondjait Malajziában, a Mercedesek igencsak megbízhatóak voltak ebben a szezonban. 

Vagy ha Rosberg ütközne egy másik versenyzővel, akkor az is Hamilton esélyeit növelné. Viszont biztosak lehetünk abban, hogy pont emiatt, Rosberg kerüli majd a húzós szituációkat. 

De ha esetleg Rosberg nem szerez pontot, akkor Hamiltonnak még mindig az első háromban kell végeznie ahhoz, hogy világbajnok legyen.

 

…vagy belassul

A Mercedes pilótáitól láthattunk idén pár renyhe rajtot. Hamilton ebben egy kicsit rosszabb volt, mint Rosberg, de mindkettejükben benne volt a rajt elbénázása. 

A nyomás csak nőtt azzal, hogy világbajnokság állása elég szoros és emiatt Rosberg akár ronthat is.

 

A Red Bull, mint megmentő

Hiába nyerné meg Hamilton a futamot, csak akkor lehet világbajnok, ha Rosberg nem végez dobogós helyen. Adja magát a kérdés, hogy melyik két autó választhatja el őket? Nos, például a Red Bullok.

A pálya hosszú egyenes szakaszai ugyan nem fekszenek majd az RB12-eseknek, de a lassú kanyarok igen. A hőség miatt pedig biztos jobbak lesznek, mint a Ferrarik.

 

A segítő kéz

A szokásos, Merci-féle kooperáció nem segít majd Hamiltonnak. Kreatívnak kell lennie és ha mondjuk csapattársa elé kerül, akkor egy-két üldözőt is maga elé engedhet. Persze ez roppant veszélyes stratégia volna, mert ennyi erővel Rosberg is megelőzheti őt.

 

Ütközés az utolsó körbe

A Mercedes két pilótája többször is ütközött egymással ebben az évben. Spanyolországban pont az első körben mentek egymásnak. 

Négy futam múlva megint ütköztek, akkor pedig az utolsó körben. Hamilton azzal átvette a vezetést, míg Rosberg a negyedik helyre csúszott vissza. Durva lenne, ha esetleg mindez megismétlődne.

 

Eső

Ahogy azt a Brazil, illetve a Monacói Nagydíj megmutatta, Hamilton egy teljesen külön kategóriát képvisel, ha esik az eső. 

Rosberg szerencséjére a szezon utolsó futama Abu Dhabiban lesz, ahol átlagosan 0,3 milliméter eső esik egész novemberben. Így aztán az időjárás aligha szól majd bele az események alakulásába.