Vajon mi lesz? Capitão? Kapten? Captain? Kapitän?


Szeptemberben már foglalkoztunk a kapitány-témával, amely a hollandiai futballkataklizma óta erősen aktuális, és amely új lendületet vett, miután az MLSZ-nél körbeugrálták Sven-Göran Erikssont (@ 5.00), a svéd szakember ugyanis éppen ráér, és ha már ráér, akkor szívesen adna vissza valamit abból, amit a magyarok tettek a svéd fociért.

Oké, ez rendben van, derék ez a hozzáállás, és igazából azt is mondhatjuk, hogy jó lesz ő, valójában tök mindegy, mert a focinkat nem ez fogja előbbre vinni, és kijutni meg simán kijuthatunk vele a 24 csapatos Eb-re. Abban csak reménykedhetünk, hogy ellesnek tőle valamit az MLSZ-nél, és rájönnek, hogy paradigmaváltás kellene ahhoz, hogy itt tényleg reform indulhasson el a labdarúgásunkban – Eriksson abból a szempontból jó választás, hogy őt aztán nem ugathatja le a magyar szakma, mert akkor (megint) saját magát tenné nevetségessé, eddig még talán nem ismert szinten.

Ez az ember olyan problémákkal szembesült, hogy Gerrardot meg Lampardot hogyan súvassza be ugyanarra a középpályára, tehát nem fogja neki egy úgynevezett szakértő megmondani, hogy semmivel se tud többet a magyar szakembereknél. Bár, láttunk már cifra dolgokat, és az emberi marhaságot sosem lehet alábecsülni, azért mégis egy elég komoly nemzetközi tekintéllyel rendelkező edző/menedzserről van szó, aki nyugaton többet nyert, mint az egész ún. magyar szakma. Ezért lenne tehát jó választás Eriksson.

Hogy egy kicsit emeljük a tétet, felmerült Jupp Heynckes (@ 4.00) neve is, aki azonban azóta liheg, hogy a világ legjobb klubcsapatának kieépítését levezényelte, és a BL-győzelem óta regenerálódni próbál – egyébként a realos BL-győzelme után pont ugyanezt csinált 15 évvel ezelőtt –, bár egy szövetségi kapitányi poszt nyugdíjas állás ehhez képest. Ő ugyanazért lenne jó, vagy még jobb, amiért Eriksson, ilyen szintű szakember ugyanis általában max a Puskás Ferenc Stadionba érkezik egy kevés-sok arányú vendéggyőzelem erejéig – ha egy kétszeres BL-győztestől nem hajlandóak itthon tanulni, akkor tényleg senkitől, bár tényleg furcsa lenne neki, hogy pár hónapja még az volt a legnagyobb gondja, hogy Robben milyen rohadt önző, most pedig az lenne, hogy a válogatott keretben egy olyan játékos nem lenne, aki megértené, és meg is tudná csinálni, amit kérne tőle. Kihívás.

Miután halottnak nyilvánították, majd kiderült, hogy mégse, Lothar Matthäus (@ 75.00) természetesen azonnal szólt, hogy szívesen lenne megint szövetségi kapitány nálunk – ez nem nagy meglepetés, hiszen őt nemhogy Németországban, de még Ausztriában se nagyon veszik komolyan. Az elmúlt négy évből csak egyet dolgozott végig a szakmában, akkor Bulgária válogatottját irányította, de azóta valószínűleg már ott se nagyon tartják komoly szakembernek.

A többi név ismerős lehet előző posztunkból, Mészöly Géza (@ 6.00), Henk ten Cate (@ 7.00), László Csaba (@ 12.00), Ricardo Moniz (@ 15.00) és Pisont István (@ 50.00) neve továbbra is ott lehet a kalapban. Bölöni László (@ 25.00) már megmondta, hogy nem, Bobby Davisont (@ 75.00) pedig mi sem gondoljuk komolyan, de még mindig fantáziálunk arról, ahogyan rövidgatyában lejattol a simára nyalt és vasalt Prandellivel a kezdés előtt.

A favorit továbbra is a Videoton korábbi vezetőedzője, Paolo Sousa (@ 1.72), akiben az lenne jó, hogy punk, a magyar szakmát semmibe vevő hozzáállása pont olyan lenne, amilyet ez az egész felépítmény érdemel.

Tipp: Paulo Sousa lesz a szövetségi kapitány 2014 január 1-n @ 1.72