Rögbi: Féltávnál a Heineken-kupa csoportjai


A rögbi BL-je hasonlatosan a focis párjához, őszi-tavaszi rendezésű, így még ősszel zajlanak a csoportmeccsek. Mivel a rögbiben a játékosoknak nagyobb a fizikai igénybevételük, a kupameccsek nem a hétköznapokra vannak besuvasztva két bajnoki forduló közé, hanem ugyanúgy a hétvégékre maradnak ezek a mérkőzések is – a bajnokság pedig szünetel. A lassabb lebonyolítás miatt így még januárra is áttolódik két kör a csoportküzdelmekből. A negyedikre most hétvégén kerül majd sor, ez azt is jelenti, hogy a hat meccsből már hármon túl vannak a csapatok. Nézzük meg, hogy állnak most, féltávnál!

1.    csoport

Akár halálcsoportnak is lehet nevezni az első kvartettet: a szinte már mindent nyerő ír Leinster (Megnyeri a csoportját @1.01), a mindig bajnokesélyes angol Northampton Saints, a tavalyi francia meglepetésbajnok Castres, és az egyik legjobb walesi csapat, az Ospreys alkotja a csoportot. A Leinster esélyeshez méltóan kezdett eddig: három győzelemmel állnak az élen. A Castres sem szégyenkezhet második helyével, a Northampton viszont csak az Ospreys ellen tudott győzni: legutóbb a Leinster otthon semmisítette meg a szenteket 7-40-re. A csoport végeredménye is lehet akár a mostani állás: a Leinstert kétlem, hogy befogná valaki is a másik három közül. A Castres-t esélyesnek látom, hogy megtartsák a helyüket; a bajnokságbeli jó formájukat képesek átmenteni. Ez nem igaz a Northamptonra, akik már csak egy meccset játszanak otthon a Heineken-kupában: ezt viszont a Castres ellen. Ha az utolsó körig tudnak pontokat szerezni, akár a továbbjutásról is szólhat az angliai mérkőzés!

A Leinster megnyeri a Heineken kupát @4.00

A Heineken-kupában ugyanis csak a csoportelsők jutnak tovább biztosan. A két legjobb csoportmásodik még továbbjut, a következő három a Challenge-kupába „csúszik vissza” tavaszra, míg a legrosszabb csoportmásodik nem folytathatja a kupaszereplést a kieséses szakaszban.

2.    csoport

A második négyesben a címvédő sztárcsapat, a Toulon áll az élen (megnyeri a csoportját @1.06), és elnézve az ellenfeleket, akik a saját bajnokságaikban nem tartoznak az élmenők közé (Cardiff Blues, Exeter Chiefs, Glasgow Warriors) mindenki várhatná, hogy dominálnak a franciák. Ez korán sincs így. A tíz pontos Toulon mögött csak egy ponttal van lemaradva a Cardiff (@12.00), akik otthon le is tudták győzni a francia csapatot! A folytatásban azonban a Toulon még két meccset játszik otthon az Exeter és a Cardiff ellen: nem lennék meglepve, ha elhozná az összes pontot a címvédő, és első helyével továbbjutna a csoportból. A Cardiff pedig, ha itt tudja tartani a jó formát, reménykedhet, hogy az egyik legjobb csoport másodikként továbbjut a negyeddöntőbe.

RC Toulonnais nyeri a Heineken-kupát @4.50

3.    csoport

A két nagyágyú (Toulouse, Saracens) mellett a futottak még kategóriába tartozó csapatok (Connacht, Zebre) kerültek ebbe a csoportba. A francia rekordbajnok vezeti a csoportot, miután az itteni legnagyobb riválisát a Saracens-t (csoportelsőség @2.25)is legyőzte idegenben a második körben, azonban most hétvégén jött a hidegzuhany. A Kelta Liga leggyengébb ír csapata, a jelenlegi sereghajtó Connacht Toulouse-ban győzte le a franciákat! Öt éve nem kapott ki a Heineken-kupában hazai pályán a Toulouse. A Connacht korábban már mutatott be bravúrt hazai pályán a Heineken-kupában, most jól jött ki nekik idegenben a lépés, de kétlem, hogy meg tudnák ismételni ezt a bravúrt. Ugyanez igaz a Zebrére, akik a bajnokságban kezdenek ébredezni, de sem ott sem itt nem fogják megváltani a világot. A továbbjutás a Toulouse-Saracens páros között fog eldőlni, azonban látva a harmadik fordulót: a „kicsik” még beleszúrhatnak a küzdelembe.

4.    csoport

Az örök második Clermont Avugergne (csoportelsőség @1.20)vezeti a csoportot, és úgy gondolom, hogy itt is végeznek a sárga mezesek a hatodik kör után is. A második az angol Harlequins (Heineken-kupa győztes @40.00), akik nagyobb reményekkel vágtak neki a csoportkörnek, azonban az első fordulóban nagy meglepetésre otthon kikaptak a walesi Scarlets-től: a vörös mezesek – még ha nem is végeznek továbbjutást érő helyen – mindenképp elismerésre méltóak. A második körben az erre az idényre bevásároló Racing Métroval játszottak döntetlent: csak a Clermont tudta őket megverni eddig. Ha már a másik francia csapat is szóba került: a RM számára ez az év sem úgy alakul, ahogy előzetesen nekivágtak: a nagy neveket szerződtető párizsi csapat jelenleg az utolsó helyen áll a négyesben, és valószínűsíthető, hogy ott is marad.

ASM Clermont- Avuergne nyeri a Heineken-kupát @6.00

5.    csoport

Itt is két csapat esélyes a továbbjutásra az Ulster (@1.22)és Leicester Tigers(@3.75): az első három kör után úgy tűnik, hogy az írek erre az esélyesebbek. Legnagyobb ellenfelüket, a tigriseket még az első körben megverték odahaza, ezután már nem kegyelmeztek senkinek sem. Idegenben gázolták el a Montpellier-t, a Benetton Trevisót pedig Belfastban nullázták le (48-0). Nagy valószínűséggel az utolsó, hatodik fordulóban Leicesterben játszott meccs fog dönteni a csoportgyőztes kilétéről, azonban ha az Ulster kikapna ott, nem biztos, hogy rosszul járna: jó esélye van a fehér mezes csapatnak a Heineken-kupában egyik maradó csoportmásodik helyének elérésére.

Az Ulster Rugby nyeri a Heineken-kupát @8.50

6.    csoport

A régi nagycsapat már a múlté a Munster (csoportelsőség @1.45) számára, de a megújuló ír csapat a bajnokságban és itt is vitézkedik: első helyen áll a Kelta Ligában és a Heineken-kupa hatodik csoportjában is. Az első körben azonban Edinburgh-ben kikaptak még a helyiektől, azonban azóta megállíthatatlan a „Vörös Hadsereg.” A skótok a Munster legyőzésével el is lőtték a maradék puskaporukat, azóta csak kikaptak, és visszacsúsztak az utolsó helyre. A második helyért a Gloucester és a szebb napokat látott Perpignan küzd: jelenleg az angol csapat áll jobban: két ponttal előzi meg franciaországi riválisát (így helyes a megnevezés: a perpignani klub mai napig büszke katalán származására!). A Munster számára a csoportelsőség nem fog nagy akadályokba ütközni, a Gloucester-Perpignan párosnak viszont igyekeznie kell minél több (bónusz)pontot szerezni,  hogy a legjobb csoportmásodik között végezzen valamelyikük.

Az uniós rögbiben létezik a bónuszpont rendszer, melynek lényege, hogy a vesztes csapat is kaphat pontot: ez akkor jár nekik, ha hét pontnál kisebb különbségű vereséget szenvednek. Létezik még a célbónusz rendszer: ezt a győztes és vesztes csapat is megkaphatja: hogy ehhez hozzájusson bármelyik csapat is, négy célt kell szerezniük egy mérkőzésen – erre mostani példa az Exeter-Cardiff meccs (44-29), ahol mindkét csapat kapott célbónuszt. Az Exeter így öt egységgel gazdagodott, a Cardiff eggyel.

Az írást Miklós Dánielnek köszönjük.