Mindenki belga? Még Januzaj is?


Ha feltűnik egy kevésbé ismert játékos valamelyik topliga közép- vagy nagycsapatában, és a neve vagy a bőrszíne, esetleg a neve és a bőrszíne egymáshoz való viszonya miatt nem tudjuk hirtelen megmondani, hogy vajon melyik országból is jött, akkor ő jó esetben belga. Lassan az válik az európai klubok fokmérőjévé, hogy hány belga futballistát foglalkoztatnak. Lassan mindenki belga lesz. Még Adnan Januzaj is. Vagy mégsem?

Ki is az az Adnan Januzaj? Egy borzasztó tehetséges 18 éves szélső, aki az Anderlechtben nevelkedett, de 2011 óta a Manchester United csapatánál fejlődik tovább, a hétvégén pedig két nagyon szép gólt lőtt – mindkettőt azután, hogy teljesen szabadon hagyták a védők –, amivel megfordította és meg is nyerte a Sunderland elleni idegenbeli bajnokit a United. A meccs után azonnal robbant a hype-bomba, és már azon megy a spekuláció, hogy Januzaj melyik válogatottban lép majd pályára.

A játékos persze józan maradt, hiszen rögtön visszautasította a belga szövetség felkérését arra vonatkozólag, hogy máris menjen magára ölteni a belga válogatott vörös dresszét. Marc Wilmots belga szövetségi kapitány nyilvánvalóan aggódik, hiszen a srác a belgán kívül felmenőinek köszönhetően Albánia, Szerbia, de akár még a FIFA által egyelőre el nem ismert Koszovó válogatottjában is futballozhat, sőt egyesekben még az is felmerült, hogy valahogyan el kellene intézni, hogy az angol válogatottban játszhasson – a vizsgálódó Roy Hodgson nyilván örülne neki, de ettől még nem oldódnának meg az angolok krónikus problémái.

A belgák az események elé akartak menni, és megpróbálták már most eldönteni a kérdést azzal, hogy bevetik Januzajt élesben Horvátország és/vagy Wales ellen – megtehetik, hiszen Belgium egy pont megszerzésével szinte biztosan, kettővel pedig egészen biztosan kijut a 2014-es vb-re. Januzaj azonban nagyon éretten tisztában van vele, hogy ez még túl korai lenne, vagy egyszerűen még nem döntötte el, melyik országot kívánja képviselni majd.

Természetesen a favorit Belgium (@ 1.60), hiszen Januzaj Brüsszelben született és nőtt föl, és Wilmots személyesen is meg kívánja győzni a tehetséges futballistát arról, hogy a belga válogatottban kell játszania, igaz, azt is leszögezte, hogy Marouane fellainit nem kívánja bevetni az ügy érdekében.

Mivel Januzaj szülei koszovói albánok, Szerbia (@ 20.00) is szóba jöhet a Koszovót vitatott módon, de a délszláv államhoz fűződő kapcsolat miatt. Maga, Koszovó (@ 75.00) is benne van a pakliban, de hivatalosan egyelőre még nem vette fel tagjai közé a FIFA. Marc van Geersom, a belga korosztályos válogatottak korábbi edzője szerint Januzaj azért utasította el eddig a behívót a belga ifiválogatottakba, mert Albániát (@ 6.00) szeretné képviselni majd válogatott szinten.

Az albán szövetség egyelőre kivár, a koszovói, – amelynek korosztályos válogatottjai egyébként szerepelnek FIFA-tornákon – megérti, ha a játékos nem akar olyan válogatottban játszani, amelynek nincsenek valódi meccsei.  A bukik optimisták, ugyanis 2.40-szeres pénzt fizet, ha Januzaj az angol válogatott mellett dönt, annak ellenére, hogy a nemzetközi szabályozás feltételeinek még nem felel a játékos, így az angol válogatott számára még nem elérhető.

Én úgy érzem, hogy Albánia lehet a befutó, vagyis Januzaj lehet a Balkán Ryan Giggs-e, és mivel nem is fizet rosszul, ha a Sasok között szerepel majd, én emellett teszem le a voksomat.

Tipp: Januzaj Albánia felnőtt válogatottjában szerepel majd @ 6.00