"Meglepetés döntő" a kosárlabda Európa-bajnokságon


Spanyolország1.45  Litvánia2.75

A spanyol válogatott kicsit göröngyös úton jutott tovább a „halálcsoportból”. Kikaptak ugyanis Szerbiától és Olaszországtól, Németországot pedig csupán egy ponttal múlták felül a továbbjutásért vívott csatában.

Ezután azonban következett a „feltámadás”, amit már több világversenyen is láttunk a tapasztalt alakulattól, elkezdtek jóval magasabb szinten kosárlabdázni. Elsőként a legjobb 16 között Lengyelországot győzték le, Pau Gasol 30 pont 7 lepattanójának is köszönhetően. A negyeddöntőben következett az elég jó erőkből álló görög válogatott. Végletekig kiélezett, izgalmas, színvonalas mérkőzésen, mindössze két ponttal nyertek Sergio Scariolo tanítványai, pedig Antetokounmpo-nak még volt egy hárompontos kísérlete félpályáról, a dudaszó pillanatában. Gasol ezen a meccsen is szenzációs volt, 27 pontot, 9 lepattanót és 3 gólpasszt tett be a közösbe.

Ezek után következett csak a legkeményebb ütközet, a házigazda, bombaerős francia válogatott. Talán a torna legjobb mérkőzése volt ez, hosszabbítás után, 5 ponttal múlták felül a házigazdákat Rudy Fernandez-ék, így revánsot véve a legutóbbi világbajnokságért, bejutottak a döntőbe. Nem lehet elmenni ismét Gasol teljesítménye mellett, hiszen elképesztő 40 pontot és 11 lepattanót termelve dominálta a játékot.

Litvániának sem volt egyszerű útja a döntőig. Négy győzelemmel és egy vereséggel jutottak tovább csoportjukból, egy mérkőzést kivéve mindegyik öt pontnál kisebb különbségű volt. A nyolcaddöntőben a grúz csapat jutott nekik, kisebb meglepetésre mindössze négy ponttal voltak jobbak a litvánok. Ezen a mérkőzésen Maciulis parádésan kosárlabdázott, 34 pont és 6 lepattanó került a neve mellé.

A legjobb nyolc között a jó formában lévő Danilo Gallinaria fémjelezte olasz együttes következett. A litván válogatott centere, Jonas Valanciunas első igazán kiemelkedő játékával (26 pont, 15 lepattanó), 10 pontos különbséggel sikerült felülmúlni az olasz alakulatot. Az elődöntőben mondhatni az esélytelenek nyugalmával léptek pályára, hiszen mindenki úgy vélte, hogy az addig veretlen Szerbia ellen nem sok keresnivalójuk lesz. A szerbek borzasztó dobóformáját kihasználva, fegyelmezett játékot bemutatva a litván együttes óriási meglepetésre, az utolsó pillanatig szoros mérkőzést három ponttal megnyerték, bejutva ezzel a fináléba.

A kulcspárharc egyértelműen a Pau Gasol-Jonas Valanciunas ütközet lesz. Kulcsfontosságú lesz még, hogy Gasol ugyanolyen domináns tud-e maradni, mint a torna kieséses szakaszában, vagy a litván óriás képes lesz-e megállítani őt. 

Tipp: Spanyolország -4,5 @ 1.83