Magyarokkal a fedélzeten kezdődik az A-csoportos világbajnokság


A mérkőzéseket két csarnokban fogják rendezni. Az egyik a tizenkétezer fős moszkvai VTB Jégpalota a másik pedig a közel hét és fél ezer férőhelyes szentpétervári Jubilejnij Sportpalota.
A világbajnokságon 16 nemzet képviselteti saját hazáját és ebből a 16-ból 14 európai. Csupán kettő van a tengerentúlról, de ők pont a torna legnagyobb esélyesei az oroszok mellett. Természetesen Kanadáról és az Egyesül Államok válogatottjáról van szó.

Kezdjük a hazaiakkal. Oroszország végső győzelmére elég nagy esély van 3.25.Ez nem véletlen, hiszen már ötször nyerték meg ezt a sorozatot, legutóbb 2014-ben a fehéroroszországi tornán. Tavaly pedig másodikak lettek Kanada mögött. Egy évvel ezelőtt a döntőben beleszaladtak a késbe, hiszen a juharlevelesek 6-1-re kivégezték őket.
Nagy erősítés lehet számukra az NHL-től visszavonuló Pavel Datsyuk és az épp oda visszatérő Radulov is abban, hogy elérjék céljukat. Javarészt a hazai jég dönt az ő javukra, hiszen hiányolniuk kell néhány sztárt. Például Alexandr Ovechkint és Evgeny Malkint is, akik épp egymás ellen vívják NHL párharcukat a tengerentúlon.

A másik nagy esélyes a tavalyi győztes Kanada. Náluk már több nagy név is megtalálható. Köztük Corey Perry, Matt Duchene, Taylor Hall, Ryan O’Reilly vagy épp Derrick Brassard. De hozzák az idei NHL szezonból sokat kihagyó fiatal csillagot, Connor McDavidet is.
Akár már az első nap eldőlhet a csoportelsőség, hiszen a déli szomszédjukkal, az Amerikai Egyesült Államokkal csapnak majd össze a B csoport nyitómeccsén.
Ha duplázni akarnak meg kell nyerni a csoportot, aztán meg majd a kieséses szakaszban elverni az oroszokat is, hogy bejöhessen az oddsz, amit a tornagyőzelmükért adnak 3.00.

Említsük meg a fiatal amerikai válogatottat is, akiket idén csak a hatodik legesélyesebb csapatnak tartanak a végső győzelemre. Szép pénzt zsebelne be az, aki rájuk tesz és kisebb csodával meg is nyerhetik a tornát 15.00. A finnek 4.00, a svédek 8.00 és a csehek is 12.50 előttük állnak az erőviszonyokat tekintve.

Végül, de nem utolsó sorban a mieink is ott lesznek! Magyarország tavaly a divízió I-es világbajnokság második helyezettje lett Kazahsztán mögött és ennek köszönhetően kvalifikálta magát az idei A csoportos vb-re. Az oddsok alapján nekünk van a legkisebb esélyünk arra, hogy világbajnokok legyünk. De a sportvilágban idén már történtek kisebb csodák (például a Leicester bajnoki címe), szóval reménykedni szabad. A magyar világbajnoki címre kínált szorzó meg magáért beszél 2501.0.

Rich Chernomaz, a magyar együttes szövetségi kapitánya többek közt ezt mondta a felkészülés után: „A srácok gond nélkül dolgoztak, én pedig elégedett voltam, milyen keményen harcolnak. Elég kemény programot végeztettünk velük, hogy feltornázzuk a kondijukat arra a szintre, amelyen képesek leszünk hét meccset játszani tíz nap alatt." A kitűzött cél pedig nem lehet más, mint a bennmaradás a „nagyok között”.

A magyar jégkorong-válogatott 25 fős kerete:

Kapusok (3): HETÉNYI Zoltán, RAJNA Miklós (Fehérvár AV19), VAY Ádám (Debreceni HK)

Bekkek (8): DUDÁS Jesse, SAGERT Kalvin, (DVTK), GARÁT Zsombor, MESTYÁN István, STIPSICZ Bence (MAC), SZIRÁNYI Bence, WEHRS Kevin (Fehérvár), VAS Márton (Fassa, olasz)

Csatárok (14): BANHAM Frank, BARTALIS István, BENK András, KOVÁCS Csaba, KÓGER Dániel, NAGY Gergő, SARAUER Andrew (Fehérvár), ERDÉLY Csanád (Sioux Falls, amerikai), GALLÓ Vilmos (Linköping, svéd), MAGOSI Bálint (Briancon, francia), NAGY Krisztián, (MAC), SEBŐK Balázs (KalPa, finn), SOFRON István (Klagenfurt osztrák), VAS János (Slavia Praha, cseh)


Csoportbeosztás (zárójelben a világranglistás helyezés)

A csoport
 Oroszország (2)

 Svédország (3)

 Csehország (6)

 Svájc (7)

 Lettország (10)

 Norvégia (11)

 Dánia (15)

 Kazahsztán (17)

B csoport
 Kanada (1)

 Finnország (4)

 Egyesült Államok (5)

 Szlovákia (8)

 Fehéroroszország (9)

 Franciaország (12)

 Németország (13)

 MAGYARORSZÁG (19)