Kosárlabda Eb: Csoda lenne a továbbjutás Isztambulban


Szerbia–Magyarország
A magyar férfi kosárlabda-válogatott szinte csodát tett már azzal is, hogy továbbjutott a csoportjából, ugyanis 48 év után nyert egyáltalán mérkőzést a kontinensviadalon. Ráadásul Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány csapata nemcsak legyőzte a két verhető ellenfelet, a cseh és a társházigazda román együttest, hanem a sokkal nagyobb játékerőt képviselő gárdákat is megszorongatta, így a szurkolók mellett a riválisok szimpátiáját is kivívta.

A magyarok felszabadultan léphetnek parkettre vasárnap, hiszen már így is bravúrt értek el, azaz nincs veszítenivalójuk, márpedig egy ilyen válogatott mindig veszélyes ellenfél. Még akkor is, ha a legutóbbi olimpia és világbajnokság ezüstérmese áll vele szemben. Az előző meccsen pihentetett Hanga Ádám, továbbá a Vojvoda Dávid vezette magyarok a horvátok és a spanyolok ellen bebizonyították, hogy a legjobbakkal is felveszik a versenyt, mert a tudáskülönbséget lelkesedéssel, szívvel és csapatmunkával ellensúlyozzák, a két klasszis pedig az extrát is hozzá tudja tenni a teljesítményhez.

A magyar válogatott a riói játékokon ötödik horvátokkal szemben még vezetett a harmadik negyed végén, míg az Eb-címvédő spanyolok ellen mindössze öt pont volt a hátránya öt perccel a mérkőzés vége előtt. Persze a hajrá mindkét esetben az esélyes gárdáé lett, így tíz, illetve húsz pont fölé hízott a különbség, de a meccs nem volt lefutott. Az egyedüli kivételt a Montenegró elleni 24 pontos vereség jelenti. Amennyiben viszont a másik négy találkozón mutatott teljesítményt ismétli meg a magyar gárda, akkor nehéz perceket és akár szoros összecsapást élhetnek át a szerbek, akik négy győzelemmel és egy vereséggel csoportgyőztesként jutottak a nyolcaddöntőbe.

A kulcs mindenképpen az lesz a szoros összecsapáshoz, hogy az Euroliga legjobb védekező játékosának választott Hanga, illetve Vojvoda a szokott módon, azaz legalább húsz-húsz ponttal a hátán cipelje a csapatot. Amennyiben ez megvalósul, akkor akár 15 ponton, de merészebb álmodozás esetén 10 pontos különbségen belül zárhat az Ivkovics-legénység.

A szerbek öt csoportmeccsükből csak egyszer, a belgák ellen kaptak 65 pontnál kevesebbet, illetve 82 pont felett is csak egyszer, a lettek ellen teljesítettek.

Tippek: Magyarország +15,5 2.05, vagy magyar pontok száma 65,5 felett 1.96, vagy félidő hendikep Magyarország +9,5 1.87