Ki lesz a magyar válogatott szövetségi kapitánya?


A Bukarestben elszenvedett csúfos (vagy nevetséges?) vereség után már szinte mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy nemcsak hogy nem fogunk kijutni a vébére, de az is nagyon valószínű, hogy Egervári Sanyi bácsinak hamarosan megköszönik a munkáját – ha nem ő köszöni meg előbb a lehetőséget. (Na, persze...) Aztán jött az Észtország elleni kutyakozmetika, amivel kicsit sikerült kiengesztelni a kilátogató szurkolókat, de ennél is fontosabb volt, hogy a törökök nyerni tudtak ott, ahol mi nem, így már csak Andorrát kell megvernünk meg Hollandiát, és tovább is mentünk a csoportból, ugye?

Az egyetlen igazi esélyünk az, hogy a hollandok már kijutottak a vébére, így ha ellenünk az U21-esekkel állnak ki, akkor sem történik semmi – legalábbis számukra, mert nekünk ez azt jelentené, hogy ha Guzmics nem ad gólpasszt Luuk de Jongnak a második percben, akkor novemberben pótselejtezünk, hurrá! Már ez is eredmény lenne, és meg is kellene elégednünk ennyivel, ugyanis ott nekünk azért már elég valószínű, hogy reszelnek, és nem azért, mert ez a csapat majd 2016-ra lesz kész, hanem azért, mert már most eléggé készen van, ha egy balkáni katlanban vagy egy skandináv arénában kell kiki meccset játszania. Bár, ha bemákolnánk Izlandot... Az azért túl szép lenne, de az a vicc, hogy egyáltalán nem lehetetlen.

Szóval ezek a dolgok vannak, és ezek foglalkoztatnak bennünket akkor is, amikor megy már a pusmogás, hogy ki veszi át Sanyi bácsi helyét, mert valakinek át kell vennie – ha leégünk, azért nem marad a pomázi Tiziano, ha természetfeletti erők segítségével kijutunk a vébére, akkor meg a csúcson hagyhatja abba, bár a fogadás szempontjából az nyilván nem jelent váltást. Szerintem egyébként is sok ez a macera neki, nekünk meg kellemetlen, amikor gólt lövünk, és ország-világ láthatja azt a nem túl férfias pacsizást a kispadon. Persze, nagyon szeretném, ha ez lenne a legnagyobb problémám az életben.

Tehát sokan készpénznek veszik a távozását, és azok után, hogy Paulo Sousa Pestre jött megnézni az észtek elleni meccset, rögtön beindult a spekuláció, és azok után sem csillapodott, hogy kiderült: a portugál a Vidi vendégeként érkezett, és különben is figyel néhány játékost. (Ha Guzmics rögtön megtetszett a Beitarnak, akkor a Maccabi simán lecsaphat Gyömbér Gabira...) A pletykák egyébként már akkor, amikor Sousa Székesfehérváron dolgozott, szóltak arról, hogy hamarosan átveheti a nemzeti csapat irányítását – és a szerethetőből szelekszaőt varázsol –, és most is őt tartják a favoritnak a bukik a posztra, ugyanis csak 2.50-szeres pénzt fizetnek arra, hogy január 1-től átveszi az aranylábú a meggypiros a napközis feladatokat Telkiben.

Egervári Sándor posztjára némiképp meglepő módon Egervári Sándor a második legesélyesebb (@ 3.20), őt pedig Mészöly Géza követi sorban (@ 4.50), akiről azt suttogják, hogy állítólag szívesen lenne a BDSRSTNT szövetségi kapitány. Szakmailag talán Henk ten Cate lenne az egyik legindokoltabb választás, de az MTK egykori edzőjének újévi kapitányságát már 8.00-as szorzóval adják. László Csaba (@ 9.00) a gyatra eredmények miatt távozott közös megegyezéssel és bő másfél évvel kinevezése után a litván kispadról, ez pedig nem túl jó ajánlólevél.

Ricardo Monizt (@ 15.00) én pillanatnyilag nem tudom elképzelni a válogatottnál, Bölöni László (@ 25.00) megmondta, hogy nem jön, Lothar Matthäust (@ 40.00) meg csak nem engedik a kispad közelébe. Annál szívesebben látnám viszont ott Pisont Istvánt (@ 25.00), és nemcsak azért, mert ő a legnagyobb király és mert emberileg is az egyik, ha nem a legszimpatikusabb a jelöltek között (de, valójában pont ezekért, illetve inkább az utóbbiért, mert igazából nekem nem volt a királyom, mivel se honvédos, se beitaros, de még csak hapoeles se vagyok, viszont mindig örültem neki, amikor játszott a válogatottban). Bobby Davison (@ 50.00) már nyilvánvalóan a humor kategória, bár ő tudna mit kezdeni a Böde–Szalai csatárkettőssel, az biztos, és hatalmas lenne, ahogy forrónadrágban kezet fog az öltönyszalonból kilépett, kinyalt Prandellivel az aktuális selejtező előtt...

Szóval az első kérdés: lesz, vagy nem lesz váltás? A második pedig: ha igen, akkor ki érkezik? Mondhatnánk azt is, hogy Egervári Sándor a magyar edzői kar Felipe Massája – kicsit csöndes, kicsit aranyos, kicsit szerethető, kicsit szerencsétlen –, de a mi hatalmas problémánk az, hogy nincs mellette egy Fernando Alonsónk, (igazából még egy Mark Webberünk se), és kétlem, hogy aki a helyére érkezne, az Kimi Räikkönen tudna lenni. Vagy lehet, hogy Sami Hyypiä lenne a mi emberünk?

Tipp: Paulo Sousa lesz a szövetségi kapitány 2014 január 1-n @ 2.50