Ki lesz a Fradi edzője?


Hiába hosszabbították meg nyáron 2016-ig Ricardo Moniz szerződését, hétfőn távoznia kellett a holland mesternek az Üllői útról. A történet meglehetősen kusza, mindenesetre tény, hogy a zöld-fehérek a legutóbbi nyolc bajnokijukon mindössze hat pontot szereztek, ami egyrészről nagyon kevés, másrészről pedig a diósgyőri meccs kivételével nem tudott jó játékkal előrukkolni a Fradi. Moniz menesztésének okait most nem célunk boncolgatni, megtették ezt már sokan helyettünk is. Nézzük meg inkább mit hozhat a jövő.

Orosz Pál, az FTC Zrt. vezérigazgatója nemrég kijelentette, hogy kizárólag külföldi edző szerződtetésén gondolkodnak, ennek ellenére van némi esély arra, hogy László Csaba (@30.00) ül majd le a kispadra. Mondjuk az ő visszatérése időről-időre előkerül, ha éppen edzőkérdés van a Fradinál és László pár napja azt nyilakozta, hogy bárkivel szívesen leül tárgyalni. Ugyanakkor emlékezhetünk arra, hogy Ricardo Moniz érkezése előtt is egyeztetett Kubatovékkal, de állítólag olyan feltételeket szabott, hogy azt majdhogynem lehetetlen volt teljesíteni. Talán majd most?

Persze a magyar sportsajtó egyből elkezdett kombinálni, amikor elhangzott a "külföldi edző" szóösszetételt. Így került egy kontextusba a Ferencváros és Lothar Matthäus (@20.00), aki ugye a válogatott kispadját már koptatta egy darabig. Maradandót még sehol nem alkotott edzőként, viszont kétségtelen, hogy remek kapcsolatai vannak és jelenleg Magyarországon él a legendás német játékos. Viszont csupán jó kapcsolatokkal nem lehet csapatot építeni, szóval nem biztos, hogy jó húzás lenne az ő szerződtetése. Plusz Orosz egyből cáfolta, hogy tárgyalnának vele.

Bár egyáltalán nem biztos, hogy a Fradinál feltétlenül folytatni akarják majd a "holland iskolát", de a magyar labdarúgásban bármi előfordulhat, és annak az ellenkezője is (ezt egyébként még Matthäus nyilatkozta régebben). Martin Jol (@ 20.00) neve ismerős lehet azok számára, akik követik az angol bajnokság történéseit, a némtalföldi mestert pont a napokban küldték el a Fulhamtől. Dolgozott az Ajaxnál, a Hamburgnál és a Tottenham-nél, csak hogy a legfontosabbakat említsük. A 2009/2010-es szezonban kupát nyert az Ajaxszal, 97'-ben pedig a Rodával. Valószínűleg nem tudják majd megfizetni, és az még kevésbé valószínű, hogy London után pont Budapestre vágyna.

Johan de Kock (@ 3.00) talán a legkevésbé ismert hazánkban, az egykori védő edzőként még kezdőnek számít. Viszont ilyenformán a megfizethető kategóriába tartozik. Ugyanúgy, mint Fred Rutten (@ 8.00), aki a Vitesse Arnhem csapatát irányította egészen június végéig, váltakozó sikerrel. Az ötven éves szakember dolgozott a PSV-nél, a Schalkénál és a Twenténél. Kiugró sikert sehol nem produkált, legjobb eredményeit a Eindhovenben érte el 2009 és 2010 között.

Erwin Koeman (@10.00) nevét is egyre sűrűbben emlegetik, személye mellett szólhat, hogy valamelyest már ismeri a magyar viszonyokat, hiszen 2008 és 2010 között a válogatottat irányította. Nagy sikereket nem könyvelhetett el nálunk, jelenleg az RKC Waalwijk csapatnál dolgozik.

A hollandok névsora még nem ért véget Koemannal, egyes források Ton du Chatinier (@8.00) érkezését vizionálják. Az ötvenöt esztendős egykori hátvéd sok helyen megfordult már, a leghosszabb ideig Utrechtben dolgozott (2008-2011). Legutóbb az Anzsi Mahacskalánál látott el másodedzői feladatokat. 

A Hollandiával szomszédos Belgiumból is érkezhet edző a kilencedik kerületbe, három név is van a kalapban. Közülük Georges Leekens (@6.00) neve az ismertebb, ő kétszer is irányította a belga válogatottat, 1990-ben az év futball menedzserének választották Belgiumban. Külföldön is dolgozott (Algéria - szövetségi kapitány, Szaud-Arábia - Al Hilal FC), tehát van benne válalkozó kedv. Utoljára a Brugges-ben edzősködött, onnan 2012-ben távozott. Jelenleg nincs csapata, ez is növeli annak az esélyét, hogy Pesten köt ki.

Szintén belga és szintén munkanélüli Franky Vercauteren (@6.00), aki utoljára a portugál Sportingnál edzősködött egészen 2013 januárjáig. Előtte majd' tíz évig dolgozott az Anderlechtnél ilyen-olyan beosztásban. Majd a belga válagatottnál is szóhoz jutott és egy arab kitérőt követően került Portugáliába. Úgy tűnik, hogy a közel-keleten szeretik a belga edzőket, ugyanis Hugo Broos (@6.00) is megfordult arrafelé, és őt is a lehetséges érkezők között tartják számon.

Végezetül a kakukktojás: egyes források a norvég Trond Solleid (@3.00) érkezését tartják a levalószínűbbnek. A Norvégiában, Belgiumban, Hollandiában és Görögországban is dolgozó mester négy alkalmmal nyert bajnokságot, négyszer kupát és szintén négyszer szuperkupát. 2008-ban a magyar válogatottnál is fölmerült a neve, mint lehetséges kapitány. Legutóbb Törökországban edzősködött. Ha hinni lehet a sajtónak, már viszonylag régóta egyeztetnek vele és hamarosan Magyarországra érkezhet, hogy személyesen tárgyaljon az FTC vezetőivel.

UPDATE: Írásunk publikálását követően újabb lehetséges edzőjelöltek bukkantak föl az Üllői úton. Például vasárnap a helyszínen tekintette meg a Videoton-FTC bajnokit Thomas Doll (@ 4.00), aki nem mellesleg a Dortmund és a Hamburg edzője volt korábban. A hírek szerint tárgyalt is a klub vezetőivel, majd visszautazott mérlegelni az FTC ajánlatát. Rajta kívül állítólag tárgyaltak még az osztrák Peter Paculttal is (@5.00), ő amolyan tartalék féle: ha Solleid és Doll is nemet mond akkor érkezhet a Rapid Wien, 1860 München, RB Leipzig egykori edzője, aki amúgy jelenleg Dynamo Dresden alkalmazásában áll. 

Tipp: Trond Solleid lesz a Fradi edzője @ 3.00

Számolj vissza karácsonyig az Unibet Advent kalendárral! Minden nap más promócióval várunk oldalunkon - ingyen pörgetések, bónuszok, készpénz és tárgy nyeremények, kockázat mentes fogadások a sportfogadás, a kaszinó, a póker és a bingó kedvelőinek!

Látogass vissza minden nap az újabb meglepetésekért!