Ki lesz Ferguson utódja?


Eljött ez a nap is, bár azt hittük, hogy sose következik be. Arséne Wengerre szokták azt mondani, hogy gyakorlatilag ő maga az Arsenal, de Sir Alex Ferguson személye még nála is nagyobb hatással volt klubjára, elég csak a 13 bajnoki címre gondolni, és arra, hogy ő tette Anglia legsikeresebb klubjává a Manchester Unitedet. Éppen ezért, sokkal nehezebb is megtalálni a megfelelő utódot az ő helyére, mint amekkora feladat Wenger pótlása lenne.

Abból a szempotból persze könnyebb dolga van az utódnak, hogy az autó már készen van, a leggyorsabb a mezőnyben, csak bele kell ülni, és vezetni kell, és csak egy-két éven belül kell majd elvinni szervízbe. Kérdés, hogy valójában mennyire nehéz vezetni ezt az autót, mennyire illenek az utód stílusához a beállítások, mennyire kell átakalítani ahhoz, hogy ugyanilyen gyors tudjon lenni vele.

David Moyes a kézenfekvő megoldás (@ 1.25), eleve skót, hasonló stílusú, vaskalapos, kérlelhetetlen, kemény ember, aki alkalmasnak tűnik arra, hogy a sztárok egóit is kezelni tudja – más kérdés, hogy még nem nyert semmit, és nincs BL-tapasztalata. Itt adódik a kérdés, hogy mi a vezetőség terve, mi  a prioritás? A hazai dominancia megőrzése hosszabb távon, vagy Európa trónjának visszaszerzése?

Utóbbi feladatra a második legesélyesebb utód, José Mourinho az alapértelmezett választás (@ 5.00), hiszen ő a Portóval és az Interrel is meg tudta nyerni a sorozatot, és mellesleg mindenhol bajnok is tudott lenni, ahol csak dolgozott. Más kérdés, hogy mivel ő a Guttmann Béla-féle utat járja, három-négy évnél tovább nem igazán lehet tervezni vele, tehát legjobb esetben is csak középtávú megoldásként jöhet szóba, és akkor lecsúsznak Moyesról, aki jó választásnak tűnik hosszú távra.

Jürgen Klopp számít a harmadik legesélyesebbnek a posztra (@ 12.00), aki ugyan német, de remekül beszél angolul, és akitől a Dortmund szurkolóin és szimpatizánsain kívül szinte mindenki azt várja, hogy most nyáron végre távozik egy még nagyobb csapathoz, azonban egyelőre valószínűbbnek tűnik, hogy a Real Madrid lesz a végállomás a számára, bár a bennfenteseknél Rafa Benítez neve is elő szokott kerülni, mint a fehérek következő menedzsere.

Ha fogadunk, akkor pénzt szeretnénk csinálni, és mivel Moyes kinevezése alig fizet valamit, legszívesebben Mourinhóra tennénk. A probléma viszont az, hogy őt a Chelsea-vel boronálta össze már gyakorlatilag mindenki, és az is ezt a vonalat erősíthetné, hogy az új menedzserrel elképzelhető, hogy a United, mint közvetlen rivális, néhány évre kiesik a képből. Mindazonáltal kíváncsiak vagyunk, mit tudna egy Mourinhóval pimpelt United, és nem kérdés, hogy sokkal izgalmasabb jelenség lenne, mint a Moyes-edzette vörösök, úgyhogy ezúttal a szívünkre hallgatunk.

Tipp: a Manchester United következő menedzsere José Mourinho lesz @ 5.00