Jégkorong: Japán ellen kezdünk a vb-n


A 2015-ös IIHF divízió I-es jégkorong-világbajnokságot két csoportban rendezik: Krakkóban április 19-25 között mérkőznek meg a csapatok (A csoport), míg a B csoport meccseit Hollandiában már el is kezdték egy szűk héttel ezelőtt.

Az A csoport rendezését egyébként először Ukrajnának, pontosabban Donyecknek adták oda, de ismert okok miatt visszaléptek és így jöhetett a képbe Krakkó. Hat nemzet válogatottja mérkőzik meg majd egymással, köztük Kazahsztán és Olaszország, akik a múlt évben estek ki a jégkorongvilág elitjét felvonultatók közül.

Japán a harmadik helyezett lett tavaly a „másodban”, így ők nem juthattak fel a legjobbak közé, akárcsak Ukrajna és Magyarország válogatottja sem. Az újonc pont a házigazda Lengyelország lesz, akik tavaly jutottak fel.

Az első fordulóban a mieink Japánnal találkoznak és egyszerű mérkőzésnek nem mondható, hiába nyertük meg ellenük az utolsó négy meccsünket.

Magyarország1.80  döntetlen4.45  Japán3.15 
Sikerült az Alba-Volán csapatából honosítani kanadai játékosokat: köztük van Sarauer, aki a Volán és egyben az EBEL alapszakasz pontkirálya lett, meg is szerezte már első gólját a válogatott színeiben. Most már bizonyossá vált, hogy Vas Márton a Löwen Frankfurt légiósa is utazhat a vb-re a kerettel, testvére, Vas János Krakkóban csatlakozik majd a válogatotthoz, hiszen ő a Slavia Prahában játszik.

Rich Chernomaz fiai jól szerepeltek a tavaszi ráhangolódás során, három mérkőzésből kettőt nyertek meg. Mindegyiket a „nagy” világbajnokság résztvevője, Ausztria ellenében. Csak az utolsó mérkőzésünk buktuk el Szlovénia ellen. Februárban pedig ismét jól szerepeltünk a lengyelországi Nemzetközi Tornán, két győzelem egy vereség szintúgy. Feljutás reményében a soron következő meccsünket nyernünk kell és Kangyal Balázs, rekord válogatott ex-hokisunk szerint egy győzelem még nem lesz elég a bent maradáshoz.

Ezen a világbajnokságon minden előfordulhat – a magyar válogatott az első vagy akár a hatodik helyen is zárhat. Persze bízunk benne, hogy inkább az elején végzünk majd és egy kis szerencsével talán a feljutást is ki lehet harcolni.

Tipp: Gólok száma az első harmadban 1,5 felett @ 1.79

A magyar csapat meccse után Ukrajna6.00 Kazahsztán1.35 ellen mérkőzik majd meg, míg a házigazda lengyelek2.20 az olaszokat2.45 látják vendégül.