Hoki vb: Nézzük, mit tartogat a nyitónap!


USA5.40  döntetlen5.70  Kanada1.43
A két nagyágyú egyből a nyitónapon kezd péntek délután. A mérkőzésen nem lehet ott mindenki, hiszen a rájátszás dübörög az NHL-ben, de estek már ki olyan csapatok, akikből jönnek sztárok. Például Perry, Dumba és Brassard is igent mondott Kanadának és jönnek a vb-re. Tavaly végigdominálták a tornát, idén viszont keményebb dió lesz ez Oroszországban. Mindegy ki lesz az ellenfél, a csarnok nem Kanadának fog szurkolni.

Kanada először csak 18 játékost nevezett, hogy aztán a kihulló NHL csapatokból jöhessenek a nagyágyúk. A tavalyi győztes gárda hozza Duchene-t, Taylor Hallt, Ryan O’Reilly-t és Connor McDavidet is, aki már képes lehet arra, hogy az offense egyik nagy vezetője legyen. Idén is nagy esélyesei a tornának, de nem a legesélyesebbek.

Az amerikaiak sem maradnak sztár nélkül. Jön Foligno, Larkin és Maroon is. Bár papíron erősebb az északi szomszédjuk, meglephetik őket a fiatal keretükkel.

Tipp: Kanada 2,5 gól felett @ 1.30


Csehország4.85  döntetlen5.00  Oroszország1.53
A csehek kénytelenek lesznek nélkülözni két legnagyobb sztárjukat, a már 44 éves Jaromir Jagr-t és Jakub Voraceket is. De ott lesz a keretükben a Montreal Canadiens centere, Tomas Plekanec. Egy fecske viszont nem csinál nyarat.

Az oroszok oldalán már több az elemezgetni való, hiszen ők a torna nagy esélyesei. Hiányzik tőlük pár igen jó játékos (Ovechkin, Malkin, Kuznetsov), de bőven van annyi tartalékuk, hogy tudják őket helyettesíteni. Például Sergei Mozyakin, aki friss KHL győztesként érkezik, ugyanis csapatával a Metallurg Magnyitogorszkkal elhódították a Gagarin-kupát idén és őt választották a KHL legértékesebb játékosának. Mozyakin 25 pontot szerzett a KHL playoffjában, ami nem semmi teljesítmény.

A védelmet a Voynov irányíthatja majd, aki a Szentpétervár csapatában elég gyenge szezon futott. Jól ismerjük, hiszen 2012-ben és 14-ben Stanley kupát nyert a Los Angeles Kings játékosaként. Hiába a gyenge szezon, az egyik vezére lehet a csapatnak.

Kapus poszton pedig ott van Sergei Bobrovski és Semyon Varlamov. Két klasszis kapus, akik közül az utóbbi fog nagy valószínűséggel többet játszani.

Ha esetleg nem tüzelné eléggé az orosz játékosokat az, hogy egy világbajnokságon játszanak, akkor még mindig ott van az a két tény, hogy a saját nézőik előtt játszhatnak és revansot kell venni Kanadán a tavalyi blama után.

Tipp: Oroszország -1,5 @ 1.96


Finnország1.24  döntetlen6.90  Fehéroroszország9.25
A finneket tartják a harmadik legesélyesebb csapatnak a végső győzelemre. Négyszeres pénzt kaphat az, aki bevállalja és be is jön a jóslata.

Vannak bíztató jelek, de azért nem egy orosz vagy kanadai gárda. Bíztató jelnek vehetik Alexander Barkov idei játékát az NHL-ben. Barkov idén karrierje legjobb szezonját futotta és vastagon benne volt a Florida idei menetélésben: 66 mérkőzésen 59 pontot szerzett a tengerentúlon, de végül a rájátszásban elvéreztek.

Mikael Granlund is pozitívum lehet, aki a Minnesota Wild támadásait segítgeti év közben. Ő 82 meccsen 44 pontot gyűjtött, de ha a válogatottban játszik beindul a szekér, hiszen 29 finn mezben lejátszott meccsén 24 pontig jutott. Hamar megkezdődhet a pontgyártása, hiszen a fehérorosz-német párossal indulnak majd az északiak.

A fehéroroszok oldalán Alexei Kalyuzhny-t érdemes kiemelni, aki a tavalyi vb-n öt gólig és öt gólpasszig jutott. Tavaly az ő vezérletével sikerült továbbjutniuk a csoportból, ahol a negyeddöntőben Kanadát kapták. Mondani se kell csúnya vége lett (9-0).

Idén megint eddig juthatnak, de az szinte biztos, hogy a finnek előrébb fognak végezni a csoportjukban.

Tipp: Barkov gól @ 2.48